Maiværet har vært fantastisk. Men det er ikke optimalt for laksefisket i Orkla.

- Jeg har aldri ved sesongstart sett elva så blank, lita og varm. Det er helt unikt, sier Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning.

- Men hva betyr det for det kommende fisket?

Her er årets fiskeregler

- Det er vanskelig å spå. Men ei lita og blank elv gjør at fisken blir mer sky og gjemmer seg, sier ha og legger til at trøsten er at sommerværet gjør det trivelig langs elva.

- Du håper egentlig på dårlig vær og regn du?

- Ja, det er rart å si det, men skikkelig nedbør nå hadde gjort seg. Den største bekymringa like før sesongstarten er lite vann i elva, sier Krogdahl.

- Helt ekstremt

- Men ifølge værvarselet er det meldt mellom 25 og 30 grader disse dagene?

- Det er helt ekstremt nå. Forholdene i elva minner om ei juli-elv. Og det er en stor kontrast til tidligere åpninger der det faktisk har snødd noen ganger.

- Er du nervøs for hvordan det går i starten?

Laks på 13 kilo satt fast i høl

- Ja, veldig. Mai er alltid en stressende måned. Vi ønsker jo at fiskerne skal ha det bra og få fisk. Og det er viktig for elva og dalføret at det er bra fangster, spesielt ved starten av sesongen, svarer han.

- Kan du garantere at det er fisk i elva?

- Ja, vi har sett mye, og en del stor laks. Fjorårets fine årskull på laksen tilsier en god sesong i år. I tillegg ble 70 prosent av fangsten gjenutsatt i fjor. Det gjør at flere gytere kommer tilbake til elva igjen.

Omdiskuterte regler

- Tør du å spå hvordan fangsten blir i år?

- I forkant trodde jeg på en bedre sesong i år sammenlignet med i fjor (se egen statistikk). Men med dagens vannsituasjon er jeg mer usikker. Nei, jeg kan ikke begi meg ut på noen spådom, sier Krogdahl.

- Er det noe nytt om fiskereglene (se egen sak) i år? De har jo mildt sagt vært gjenstand for litt diskusjon de siste åra?

- Reglene ble kraftig innskjerpet i 2012. Og det var kanskje først i fjor diskusjonene startet å roe seg litt. Jeg opplever at det nå er forståelse for hva vi gjør og har gjort. Før årets sesong har det ikke vært noe bråk, sier Krogdahl.

Laks til helsetun

- Men hva er nytt av året?

- I hovedsak at hunnlaksen ikke blir fredet hele sesongen, men kun de to siste månedene. Og at det er krav om innrapportering av all fangst innen 24 timer.

- Gjelder fortsatt ordningen med at laks som opprinnelig skal gjenutsettes, men som er skadet, blir levert til et lokalt sykehjem og dermed ikke inngår i kvoten til fiskeren?

- Ja, dette gjelder for helsetunene på Fannrem, i Meldal og i Rennebu. Vi ønsker ikke at skadet fisk skal settes ut i elva. Da er det bedre at noen får nytte av den. Vi har fått tilbakemeldinger på at beboere på helsetunene i fjor syntes det var stor stas å få servert fersk Orkla-laks, forklarer Krogdahl.

- Hvordan blir innsiget av fiskere langs elva i år?

- Jeg har ikke noe eksakt tall, men jeg opplever en økt interesse i forhold til i fjor, sier mannen som har hatt den samme stillingen i den lokale forvaltninga siden 1994.

Kjendiser?

- Vil laksestarten ved midnatt natt til fredag 1. juni markeres på noen måte i dalføret?

- Ikke i regi av Orkla fellesforvaltning. Men en del grunneiere er flinke til å markere sesongstarten på sine egne vald - gjøre det hyggelig for fiskerne som leier hos dem, svarer han.

- Kommer det noen kjendiser på laksefisket? Bjørn Rune Gjelsten har jo vært her flere ganger, og noen danske prinser besøkte Rennebu et år?

- Det vet jeg ikke, og det fokuserer vi heller ikke så mye på, sier Krogdahl.

Forsiktig med bål

- Donald Trump kommer ikke?

- Det håper jeg da inderlig ikke! Men det hadde vært tøft om Adrian Smith i Iron Maiden kom. Han er en ivrig laksefisker og var i Gaula et år, smiler Krogdahl, som har en forkjærlighet for det britiske heavy metal-bandet.

- Helt til slutt: Har du ikke kontakt med høyere makter, sånn at du kan påvirke været til laksestarten?

- Nei, det er dårlig med det. Jeg har mest kontakt nedover i systemet, humrer Krogdahl.

PS! Orkla fellesforvaltning ber alle laksefiskere om å være forsiktig med bål langs elvebredden. Med det tørre været som har vært i lang tid, er det stor fare for gras- og lyngbrann.

Fangststatistikk i Orkla siden 2001

2017: 26 231 kg

2016: 19 500 kg

2015: 19 500 kg

2014: 14 073 kg

2013: 11 247 kg

2012: 21 798 kg

2011: 24 328 kg

2010: 30 369 kg

2009: 21 785 kg

2008: 25 556 kg

2007: 17 409 kg

2006: 23 287 kg

2005: 26 036 kg

2004: 17 025 kg

2003: 31 925 kg

2002: 35 846 kg

2001: 23 624 kg

Kilde: www.orklaguide.com

Carl-Anton Bengtsson tok en rugg på 23 kilo i Orkla i fjor.