Laksefiskerne gjør seg nå klar til å kaste snøret i elva ved midnatt natt til fredag 1. juni: Da er årets laksesesong i gang i Orkla.

På Forve-valdet ved Forve bru på Fannrem i Orkdal har Finn Erik Rønning (63) fra Hamar og Arne Krøkje (53 ) fra Lom ankommet. De er gjengangere i elva. Førstnevnte startet å fiske laks i Orkla først på 1980-tallet, mens kameraten har vært her de fem siste åra.

- Vi kommer tilbake år etter år fordi vi trives så godt i Orkdal. Det er et veldig trivelig miljø ved elva, forteller de.

Begge skal være her ei lita uke i første omgang. Deretter drar de hjem en tur, før de returnerer flere ganger gjennom sommeren. Da er også konene deres med. Krøkje bor i campingvogn, mens Rønning kjører bobil.

Laks på 13 kilo satt fast i høl

- Laksefisket er et av årets høydepunkt. Når det nærmer seg, kjenner jeg det på kroppen. De siste nettene før turen til Trøndelag er det vanskelig å sove, sier Rønning.

- Det gode og varme været er vel ikke helt optimalt?

- Nei, det er for lite vann nå. Men vi har likevel trua. Det er fisk i elva, og her går det mye fisk forbi, svarer duoen ved elvebredden et steinkast nedenfor Forve bru.

- Hva er rekorden deres?

- Jeg tok en laks på 13.2 kilo på dette valdet i fjor, sier Rønning.

- Min rekord er 6,9 kilo på dette valdet for noen år siden, sier Krøkje.

- Unner dere hverandre å få fangst? Eller blir dere misunnelig og sjalu når andre ved elva får fisk?

- Nei, nei, nei! Vi unner hverandre å få fisk. Det er klart! Vi hjelper hverandre også når den andre får napp, sier de og poengterer at slik er det i miljøet.

Her er årets fiskeregler

- Hva synes dere om fiskereglene i Orkla?

- Stort sett er det bra. Én laks i døgnet synes vi er greot. Men vi skjønner ikke hvorfor sesongkvoten på fire laks ikke kan fylles på fire dager. Nå ka du bare ta to i uka, sier de og rister på hodet.

- Driver dere med såkalt catch and release (gjenutsetting)?

- Nei, bare når vi må, når fisken er skadet eller at det er hunnfisk vi får de to siste månedene. Ellers tar vi opp fisken og tar den med oss, sier de.

- Vi liker egentlig ikke gjenutsetting. Vi mener det er å leke med fisken. Vi mener at selv om man setter den ut igjen, burde dette gått på kvoten, slik at fiskeren måtte ha holdt opp et døgn. Nå kan jo de som driver med dette, ta så mange de vil hele tida, supplerer de.

- Hva er så fascinerende med laksefiske, egentlig?

- Jeg reiser ikke hit for å få mengder av fisk. Jeg synes rett og slett det er trivelig å fiske, og det å ha det sosialt, svarer Rønning og får medhold av Krøkje.

Grunneier på Forve-valdet, Ola By, kommer også innom under praten ved elvebredden torsdag ettermiddag.

- Det er 14 fiskere her det første døgnet. I 20-21-tida skal vi ha felles kaffe og litt middag for gjestene våre. Og ved midnatt markeres åpninga med et skudd. Ikke med hagle, men med den gamle startpistolen i Knyken, smiler han.

- Kan du garantere gjestene dine at de får fangst?

- Jeg kan garantere at noen får laks i løpet av oppholdet her, men ikke den første natta, sier By.

- Får du kjeft hvis fisket er dårlig?

- Neida, det sosiale betyr mest for fiskerne, sier grunneieren.

Rønning og Krøkje har begynt å se over utstyret. Nå er det kun timer igjen.

- Hvordan har dere det nå, kun få timer før startskuddet smeller?

- Vi klarer nesten ikke å vente lenger, sier de.