Etableringa av Orkland kommune er godt i gang. Mange vedtak som nå fattes i de fire kommunene som skal utgjøre Orkland, fattes med tanke på at Agdenes, Orkdal, Meldal og deler av Snillfjord skal utgjøre en felles geografi i løpet av relativt kort tid. Dette skaper engasjement og følelser. Torsdag uttrykte flere lokalpolitikere i Agdenes, med Kristian Fremstad (Sp) i spissen, stor skepsis til at Fellesnemnda for Orkland har foreslått en ehnhetslederstruktur som vil bety at de to skolene i Agdenes skal styres av én felles rektor. Fellesnemda foreslår også at de to skolene skal hete Lensvik skole, henholdsvis avdeling Lensvik og Lysheim.

Dette vekker følelser. Og følelser vil bli et sentralt stikkord med Orkland-prosjektet. Noe av det viktigste i prosessen vil bli å vekke nye følelser hos innbyggerne som går på at de skal føle eierskap, stolthet og tilhørighet til fasiliteter og historie knyttet til nye geografier. Den dagen meldalingene føler eierskap og stolthet til det flotte industrimiljøet på Grønøra, og den dagen orkdalingene føler eierskap og stolthet til bergverkshistorien på Løkken, så har man kommet langt. Men den dagen man sitter og tautrekker om den minste krone og tjeneste, så har man ikke kommet en millimeter videre. Da står man fort med både hender og føtter i en destruktiv bygdestrid.

Og her har dagens lokalpolitikere et stort ansvar. De som sitter med ansvaret for å forme Orkland, må unngå å provosere. Å foreslå å kalle Lysheim skole for Lensvik skole avdeling Lysheim, blir både misvisende og provoserende. Da forener det mer å snakke om Agdenes skole, avdeling Lysheim og Lensvik. Men å rasjonalisere på administrativt nivå, for eksempel ved å ha én felles rektor, KAN vise seg å være klokt. Mye av bakgrunnen for hele kommuneprosessen er nettopp å rasjonalisere og utnytte stordriftsfordeler, slik at man kan frigjøre midler til å skape bedre tjenester til folket.

Om det å kjøre én felles rektor på de to skolene vil frigjøre ressurser til å skape en bedre skole, gjenstår å se. Men dagens lokalpolitikere skal være forsiktige med å dømme ut og problematisere forslagene som kommer for tidlig. Knut Even Wormdal (ex. Ap) sår allerede nå tvil om Orkland Ap med Are Hilstad i spissen vil klare å finne allianser til å utvikle Orkanger som et bysentrum, mens tidligere partikollega Grete Gravråk Sand antydere at å slå sammen skoleadministrasjonene i Agdenes, kan være et brudd på løftet om å bevare skolestrukturen. Det viktigste dagens politikere kan gjøre i dag, er å bygge opp under positive følelser rundt den nye kommunen, samt lete etter stordriftsfordeler, synergier og rasjonaliseringsgevinster som kan gi bedre tjenester til folket i alle geografiene.

Foto: Silje Asbjørnsen