ANDØYA/ORKDAL

Han går romteknologi-linja på Andøy videregående skole på Andenes lengst nord i Nordland, over 100 mil hjemmefra. Broren John gikk på den samme linja for tre år siden, og det var da Jostein bestemte seg for å velge samme retning. John tok militærtjeneste etterpå, og havnet etter hvert i en helt annen virksomhet.

Biter seg fast

Jostein, derimot, satser på å «bite seg fast» i verdensrommet. Til høsten skal han gå satellitt-teknologi på Universitetet i Tromsø, med studiested Narvik.

De to første årene på videregående gikk han vg1 elektro og VG 2 data og elektronikk på Meldal videregående skole. Tredjeåret ville han bruke til noe enda mer spesielt og interessant.

Elev-rakett

- Denne linja innebar noe helt nytt for meg. Det er eneste plassen du kan holde på med romteknologi på videregående skole. Det er langt mer spennende enn bare vanlig elektronikk, sier Jostein.

Samtidig har det vært et år med mye arbeid og mye nytt. En god del matematikk og fysikk, og i faget telemetri gjør de beregninger for mottakersystemer og antenner.

- Det har vært et mer krevende skoleår enn de to første, men det er helt greit. Vi har lært mye om teknologi, og i tillegg tatt nødvendige påbygging for å kunne være kvalifisert til universitetsutdanning, sier Jostein Refseth.

Like etter påske var elevene med på å skyte opp en rakett som de selv hadde bygd komponentene til. Jostein var med på en gruppe som bygde en optisk sensor. Under selve oppskytingen hadde de ansvar for at nyttelasten var klar.

Astronaut

Før påske var klassen på studietur til USA, der de besøkte en rekke steder med tilknytning til romfart, blant annet museer og bedrifter.

- Det var spesielt å se romferja Endeavour, og besøkte Lockhead Martin som er en romrelatert bedrift. Ellers var det spennende å besøke Grand Canyon nasjonalpark, selv om det var snø og kaldt.

- Hadde du planer om å bli astronaut da du var liten?

- Ikke da jeg var liten, men før jeg kom til Andenes tenkte jeg det. Nå har jeg slått det fra meg. Bare få sjansen til å bli det, er lite sannsynlig. Men hadde jeg fått muligheten, da hadde jeg tatt den. De som har vært i verdensrommet, sier det ikke kan måle seg med noe annet, sier Jostein Refseth.

Satellitt-teknologi

Han vet ikke ennå hva som etter hvert blir yrket, men han tror det blir noe innenfor satellitt-teknologi. Han kom inn på Nano-teknologi på en høyskole på Østlandet også, men valgte altså Narvik da han ser på det som det mest interessante.

Han anbefaler også andre å ta romteknologilinja. Det innebærer noe nytt som er forskjellig fra alt annet. Han mener også det er et pluss å gå på skole med en tett sammensveiset gjeng fra hele landet, en gjeng med samme interesse for teknologi og verdensrommet.

Iron Maiden

Jostein fra Meldal er en av få elever på romteknologilinja som bokstavelig talt spiller på flere strenger. Han tar kulturskoletimer på elektrisk gitar, og om få dager skal han opptre på et arrangement der han sammen med ei gruppe skal spille Iron Maidens «The Trooper»; en låt som krever sin gitarist.

Foruten en tur til Lofoten da Jostein var liten, har han aldri vært i Nord-Norge før han kom til Andenes i fjor høst.

- Mamma kjørte meg oppover. Da hun skulle dra, satt jeg igjen og tenke «hva er det jeg har gjort? Helt alene på andre sida av Norge.» Men det gikk bare bra selv om det var skummelt i starten. Det er også et pluss med romteknologilinja, at vi bor på hybel og blir mer selvstendig.

Mørketid

Været synes han ikke har vært noe problem, selv om det blåser godt på Andenes, og det sjelden er noe sommervarme å snakke om.

Mørketida synes han derimot er litt spesiell når han kommer hjem fra skolen i tre-firetida, og det er like mørkt som midt på natta. Og i disse dager er det vanskelig å få sove om natta fordi det er så lyst ute.

- Ikke veldig problematisk, men litt plagsomt, sier trønderen.

- Hva savner du fra Meldal når du er på Andøya?

- Familie og venner, og så savner jeg at noen lager mat til meg, og at jeg slipper å betale for den, smiler romteknologi-eleven fra Bergslia i Meldal.