Da snøen smeltet i vår, ble alt søppelet vi har kastet fra oss siste halvåret veldig synlig. Det låg i veikantene og langs strendene. Dette er ikke noe nytt. Likevel har bildene av gåsenebbhvalen på Sotra, havsulene på Runde, øyidyller ødelagt av søppel - og ikke minst økende kunnskap om mikroplast og følgene for livet i havet gjort mange flere bevisste på hvor stort dette problemet er. Vi har brukt naturen som søppelplass altfor lenge; nå er det på tide å snu!

Mange ønsker å gjøre sitt. Strandryddeuka i mai hadde rekordoppslutning. «Alle» var ute og ryddet. Kjempebra! Dette er en konkret miljøsak der det er lett å få øye på problemet, og det er, tilsynelatende, lett å gjøre noe med det. Dessverre vil det dukke opp nytt avfall, samme hvor godt vi rydder. Derfor må vi holde fram med ryddingen.

5. juni er verdens miljødag, og plast er tema i år. Samtidig som vi rydder opp i gamle synder og samarbeider internasjonalt, er det også viktig å hindre at enda mer av vårt eget søppel her i Norge havner i naturen. Det er ikke minst et politisk ansvar.

SV på Stortinget foreslår derfor denne våren konkrete tiltak for at Norge kan gjøre sitt i kampen mot plastforurensinga. Vi mener at de som produserer og importerer plasten skal ha større ansvar for produktene helt til de samles inn som avfall. Fiskeri- og oppdrettsutstyr er av de største kildene til forsøpling i havet i Norge.

Regjeringa må derfor få til en ordningen som skal pålegge produsenter og importører av utstyr som nyttes i fiskeri- og oppdrettsnæringen et ansvar for produkta gjennom hele livsløpet.

Vi foreslår også å innføre obligatorisk rapportering for tapte fiskeredskap. I tillegg ber vi regjeringa utrede forbud mot enkelte engangsartikler i plast, særlig der gode plastfrie alternativ finnes. Vi utfordrer også regjeringen til å innføre pant på all plastdrikke-emballasje.

SVs kommunestyrerepresentanter tar også saka opp i kommunestyrene. Onsdag fikk SV et enstemmig vedtak i kommunestyret Orkdal der Orkdal tar iniativet til at alle kommunene i Orkdals-regionen utarbeider et opplegg for innsamling av plastavfall (se Orklandsv.no). Vi trenger både gode offentlige ordninger og frivillighetens innsats for å få det til.

Kommunene kan bidra gjennom å sikre god avfallssortering og materialgjenvinning i kommunen.

Og siden vi vet at maling og vedlikehold av båter er en stor kilde til mikroplast, er det viktig å få på plass gode lokale havneplaner.

En annen stor kilde til mikroplast er kunstgressbaner. Som et minstemål må man lokalt sørge for gode rutiner for oppsamling av gummigranulat på kunstgressbaner. Men slik oppsamling løser ikke problemet helt, og vi håper flere finner alternativ til plastgranulaten slik for eksempel Haslum IL har gjort.

Videre kan kommunene vedta å slutte med unødig bruk av engangsplast.

Og ikke minst kan kommunene satse på kollektivtransport, sykkel og gange for å redusere forurensing av mikroplast fra bildekkslitasje.

Det har tatt alt for lang tid å erkjenne at naturen ikke er noen søppelplass. Takket være engasjementet til folk, står problemet nå høgt på den politiske dagsorden. Takk for innsatsen for mindre plastforsøpling. Vi i SV skal fortsatt gjøre vårt.