Tirsdag denne uken skal plan og miljøutvalget (PMU) i Skaun kommune behandle oppdatert områdeplan for Venn sentrum. Arbeidet som nå gjøres er starten på det som til slutt kan ende som en endelig reguleringsplan.

– PMU skal behandle rammene for områdeplanen. Dette på basis av skissene som har vært ute til høring, og folkemøtet på Venn. Rådmannen har kommet med et forslag til rammer. Dette forslaget er ikke endelig, men det gir signaler på hva rammene vil inneholde, sier utvalgets nestleder, Ove Sem (Ap), til avisa Sør-Trøndelag.

Høringene har, i følge Sem, vært mer konkrete enn det rammene er, på dette tidspunktet av planprosessen.

– I høringsutkastene ligger forslag til veiendringer og områder for næring og bolig og så videre - og til og med for utvidelse av kirkegård og urnelund. Men det er ikke tatt stilling til slike ting i rammene. Dette er detaljregulering, og vil bli behandlet senere.

Venn sentrum i dag. Foto: Lillemor Hestvik

Mange innspill

I løpet av høringsperioden kom det inn totalt elleve skriftlige innspill, både fra sektormyndigheter, som fylkesmann, fylkeskommuen, Statens vegvesen, og innbyggere. Rådmannen har oppsummert innspillene og tilpasset planprogrammet, og skriver i saksframlegget før møtet i PMU, at hovedinntrykket etter høringsperioden er at mange vektlegger:

  • minst mulig bruk av dyrka jord

  • flere boliger et stykke unna sentrum, i randsonen til dyrka mark, i skogkanten

  • noen enklere og mindre leiligheter i sentrum

  • mange innspill knyttet til framtidig skole- og barnehagesituasjon

  • mange innspill knyttet til trafikksituasjon og parkering, inkludert flytting av fv754

  • en del innspill knyttet til kirka, kultur og historie, foreningsliv/meninghetshus

– Jeg syns rådmannens forslag er et godt forslag. Rådmannen har tatt inn veldig godt innspillene fra folkemøtet. Jeg har tro på at vi kommer i mål i løpet av høsten, sier Sem.

Rådmannen foreslår å utvide planavgrensningen til også å inkludere bebyggelse på Vennegjerdet.

Vilje og engasjement

Ny områdeplan stod også på sakskartet i 2014 men den gang klarte ikke politikerne å bli enige, og noen reguleringsplan ble ikke vedtatt.

– Det viktigste som kom frem i løpet av høringsperioden og folkemøtet var en unison vilje og et stort engasjement til å få til en områdeplan for Venn, som vi ikke klarte forrige gang, sier Sem om den seks uker lange høringsperioden.

Ove Sem er nestleder i plan og miljøutvalget i Skaun kommune. Foto: Lillemor Hestvik

På folkemøtet i mars, der det møtte frem over hundre personer, ble trafikksikkerhet, vei- og trafikksituasjon og skole og barnehage, vektlagt som negative kjennetegn ved Venn sentrum.

– Veiløsningen i Venn er uheldig, og det er helt sentralt at vi klarer å skape nye trafikksikre løsninger. Dette er nærområde for skole, barnehage, med mye trafikk, syklister, og gående i et område som ikke har gode løsninger fra før. Det er ikke tilrettelagt for sykkel og gangstier. Vi kan ikke ha det slik det er i dag, sier Sem.

Under folkemøtet, der de fremmøtte ble delt inn i tretten grupper, var størst fokus rettet mot behovet for nye veiløsninger og ny skole. Blant forslagene var å bygge ny skole i sentrum, samt flytting av fylkesvei, med gang- og sykkelvei.

Ønske om fortetting og ny skole

Venn er det tredje store senteret i Skaun kommune.

– Det er, slik som i Børsa og Buvika, et ønske om mer befolkningsvekst og utbygging i Venn også, med mål om ny skole, funksjonelle trafikkløsninger, og et attraktivt Venn som bevarer de gode løsningene som er der i dag, sier Sem.

På folkemøtet ble nærbutikken, et kompakt sentrum, og en flott kirke vektlagt som positive kjennetegn ved dagens Venn sentrum.

– Det er ikke tallfestet hvor mange boliger og leiligheter som skal bygges, det er noe vi må komme tilbake til senere. Men slik jeg opplever folket ønsker de ikke samme type fortetting som i for eksempel Buvika. Det er et ønske om å beholde de landlige verdiene også, kanskje litt både/og, sier Sem.

PMU skal behandle saken ytterligere én gang, etter denne ukas møte, før saken skal behandles i kommunestyret til høsten.

– Det blir mer spennende etter sommeren. Det skal være et nytt folkemøte da; da vil ting bli mer konkretisert, sier Sem.

Formålet med planen er «å gjøre Venn til et attraktivt sentrum hvor det er lagt til rette for befolkningsvekst, samt bolig- og næringsutvikling».