I flere uker har frykten for å møte på denne elgen på Orkanger vært en snakkis blant de som jevnlig går i marka i området Espa/Rødåsen/Eldevikveien/Hulluflata/Raudhåmmårn.

- Jeg møtte ham sist fredag. Han var "bættere bøs", forteller Bjørn Arild Rygg (65).

Hva bør gjøres med elgen? La den være - i skogen er det han som hører hjemme Skyt ham - den er farlig for folk Usikker Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva bør gjøres med elgen? La den være - i skogen er det han som hører hjemme 29% Skyt ham - den er farlig for folk 69% Usikker 3% Du har allerede stemt 35 stemmer

Og slike historier er det mange som har. Fellesnevneren er at elgen, som er halvannet år og trolig nylig jaget vekk av mora, ikke er redd for folk. I stedet for å trekke seg unna, står den bare og kikker på deg når du går deg på den. I mange tilfeller kommer den også imot deg. Og dersom du er så tøff at du prøve å skremme den ved å gå mot ham, er kampen i gang.

Her stod bjørnen

- Jeg gikk meg på elgen på en sti mellom Espaveien og Eldevikveien, akkurat der kraftlinja går. Han stod og spiste på 15 meters avstand da jeg rundet svingen. Han så bare på meg først mens jeg tok opp mobilen for å ta et bilde. Men da jeg trakk meg rolig tilbake etterpå, samme vei som jeg kom, begynte han å løpe mot meg. Da var ørene lagt bakover og han skulle tydeligvis ta meg. Jeg hadde på ingen måte vært truende eller provoserende på elgen, forteller Rygg.

65-åringen tok dekning bak et tre. Elgen stod fire-fem meter unna. Etter hvert ruslet skogens konge rolig vekk, og da benyttet Rygg muligheten til å stikke av.

- Det var spennende, men pulsen var veldig høy da jeg ble jaget, humrer han og legger til: - Jeg går enormt mye i fjell, skog og mark. Mange ganger har jeg møtt elg. Vanligvis trekker de seg unna når det kommer folk. Men denne fyren gjorde ikke det. Jeg har aldri opplevd maken!

ST har vært i kontakt med flere som "alltid" går seg på denne elgen i det nevnte området. Mange av dem er redde og tør ikke lenger bruke marka.

Det finnes de som også har opplevd at elgen har gått opp på bakbeina og slått med forbeina. Det har hovedsakelig skjedd etter at turgåere har gått mot ham i håp om at den blir skremt.

Sov fem meter fra kjøkkenvinduet

Knut Erik Snildal i Orkdal fallviltgruppe (tidligere viltnemnda) er ikke kjent med at en elg terroriserer turfolket.

- Vi har ikke mottatt meldinger om dette, sier han.

- Hva tenker du om det du hører her?

- Det er klart at hvis den er aggressiv uten å bli provosert, så må vi vurdere om den skal tas ut (skytes). Men vi må få meldinger fra folk som opplever dette, sier han.

Å forlate et dyr sånn i veikanten er ulovlig

- Er det en løsning å jage den vekk?

- Å jage en elg kan gå bra et par ganger. Men faren er at den bare blir mer aggressiv i ettertid av dette. Og svært ofte kommer en elg som er stedbundet, noe denne trolig er, tilbake dit den hører hjemme, sier Snildal.

- Har du noen gode råd til hva folk som møter ham bør gjøre?

- Vamlig praksis er å gå omveier eller vente til elgen selv går vekk. Å jage den er ikke løsninga, sier han.

- Den blir ikke skutt i dag?

- Nei, vi må ha mer dokumentasjon fra folk som har opplevd dette, og vi vil gjerne se ham selv også først for å vurdere hvordan den oppfører seg, sier Snildal.

- Kan oppførselen til denne elgen forklares på noen måte?

- Den er nok jaget fra mora, som sikkert har nye kalver nå. Da er den alene og rådløs. Den vet rett og slett ikke hvordan den skal oppføre seg.

Blir ikke kvitt tamme elger i boligfeltet

- Kan denne elgen sammen med mora har vært en såkalt villa-elg i vinter, at den gikk rundt i boligområdet på Evjen, og at den dermed er blitt veldig vant til folk?

- Det kan godt hende, sier Snildal.

Rovviltkontakt Geir H. Ingdal forstår at folk blir skremt når elgen viser denne typen atferd.

- Fjorårskalver kan være nysgjerrige og de har ikke lært seg respekten de skal ha for folk. Og når de heller ikke har trygghetne fra mora, blir de ikke enkel å ha med å gjøre. De kan bli "fortoilla", sier han.

PS! Vakttelefonnummeret til Orkdal fallviltgruppe er: 468 88 877

Slik stod elgen da Bjørn Arild Rygg møtte ham sist fredag. Få sekunder etterpå ble han jaget bak et tre. Foto: Bjørn Arild Rygg