Daværende eier og driver av Hammer tilhengerfabrikk i Børsa, Lars Arne Hammer, fikk kaffen i vrangstrupen da han i juni 2007 leste i ST at ny fylkesvei 773 skulle legges rett gjennom spiserommet på tilhengerfabrikken. På høsten samme år ble reguleringsplanen med dette trasévalget vedtatt, og kommuneleder Sigve Laugsand uttalte at kommunen ville bidra til å finne ei ny tomt til tilhengerfabrikken og at fabrikken skulle få rimelig tid til å flytte før veibygginga startet. Laugsand uttrykte samtidig at kommunen hadde hastverk med å få realisert prosjektet, og antydet at arbeidet kunne komme til å starte opp allerede «neste år», altså i 2008.

er det gått snart 11 år siden reguleringsplanen ble vedtatt, en plan som sa at dagensens fylkesvei 773, som passerer mellom de to skolene i Børsa, skulle flyttes. Nå når ny barneskole er ferdig og ny ungdomsskole er under bygging, vil det være utrolig viktig å få stengt dagens vei mellom de to skolene og flyttet den i tråd med reguleringsplanen fra 2007, ikke minst med tanke på trafikksikkerheten til ungene. Men i alle disse årene har prosjektet stått mer og mindre i stampe, mye på grunn av at det har vært vanskelig å realisere ei veiløsning som går rett gjennom en produktiv og høyst levende tilhengerfabrikk. Arbeidet med å finne ei alternativ tomt til fabrikken, har heller ikke vært enkelt, da utvalget av industritomter er relativt magert i Skaun.

Men nå er det endelig grunn til å være optimist. Skaun kommune har satt øverst på dagsorden å få flyttet veien, selv om man, i alle fall inntil videre, må avvike litt fra reguleringsplanen. I stedet for å legge veien over tilhengertomta, ønsker man nå å bruke eksisterende veitrasé som går mellom fabrikken og ungdomsskolen, som ei midlertidig løsning. I forrige uke inviterte kommunen Trøndelag fylkekommunes hovedutvalg for vei til befaring i Børsa, hvor fylkespolitikerne ble gjort tydelig klar over at ny fylkesvei 733 må på plass snarest. Og snarest betyr før skolestart neste år. Ved å gå for ei løsning som innebærer å bruke dagens veitrasé mellom ungdomsskolen og tilhengerfabrikken, er «proppen» i prosjektet løst. Dermed signaliserer kommunen at den vurderer å forkuttere penger til prosjektet, men krever en garanti fra fylket om at kommunen får tilbake pengene senere. En slik garanti bør fylkeskommunen gi, da det vil bidra til å løse et problem som befinner seg 10 år på overtid. Derfor er det viktig at samtlige lokalpolitikere i Skaun nå står samlet og gir saken all den tyngde som kan oppdrives. For veien må flyttes nå!

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen