Jordbærlia hytteforening i Agdenes har begynt å bygge «landingsplass» for båter i strandsonen. Nå ser det ut til at dette arbeidet med fordel kunne vært ugjort.

- Kommunen ser det som svært uheldig at det er satt i gang tiltak med graving og bygging av platting i strid med reguleringsplanen, og særlig siden det er gjort inngrep i kantsona ned mot Utnesvatnet, står det i sakspapirene til formannskapsmøtet onsdag denne uka.

Bygginga er allerede er satt i gang uten tillatelse, og saksbehandleren anbefaler politikerne å ikke tillate byggeprosjektet.

- Må rives

Kommunen mottok e-post fra Jordbærlia hytteforening 8. januar i år angående etablering av landingsplass for båter i Jordbærlia hyttefelt. Her ble det konkret søkt om bygging av tre platter hvor båter kan trekkes opp og lagres. To plattinger på seks ganger ti meter, og én på seks ganger tjue meter. Plattingene ønskes etablert innenfor et område regulert til badeplass nede ved vannet.

I sakspapirene vises det til at søknaden fra hytteforeninga, om parkeringsplass/platting for båter, er i strid med gjeldende reguleringsplan. Tiltaket krever reguleringsendring eller dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan. Kommunen skriver at graving og fundamentering til den første plattingen allerede er utført (se bildet). De viser til at tiltakene ikke er omsøkt, og ikke er i samsvar med gjeldende reguleringsplan.

Når saken skal behandles onsdag, innstilles det på å ikke tillate bygging av plattinger for lagring av båter, fordi dette er i strid med reguleringsplanen. I forslaget til vedtak går det fram at byggearbeidene må rives, og at lagring av båter må skje innenfor område som er regulert til byggeområde for naust/båtopplag.

Drar på befaring

Reguleringsbestemmelsene for området lyder: «Innenfor areal F2 kan det tillates terrenginngrep for å etablere sole- og badeplass som skal være felles for hyttefeltet. Terrenginngrepene omsøkes med en skisse over hvilke inngrep som skal gjøres i det regulerte området».

Det er en søknad om reguleringsendring som nå skal behandles, og politikerne i formannskapet starter onsdagen med å dra på befaring til Jordbærlia hyttefelt, før de skal ta stilling til saken.

Hytteforeninga argumentere med at arealet som er regulert til naustområde er svært værutsatt og lite egnet for båtopplag. Saksbehandler viser imidlertid til at båtene vil ligge beskyttet for været dersom man fører opp naust. Hytteforeninga mener også det er store kostnader knyttet til bygge naust, og ser derfor for seg plattinger til å stroppe fast båtene på. Administrasjonen mener dette er en dårlig løsning estetisk, samt at det trolig vil gi dårlig beskyttelse vinterstid. «Enten må det bygges ordinære naust, eller så må båtene tas opp og lagres annet sted høst og vinter», skriver kommunen.

Anbefaler avslag

Administrasjonen anbefaler ikke naust i det området der plattinger er anlagt, da dette er et smalt og bratt område.

Det anbefales dermed ikke å gi dispensasjons fra reguleringsplanen til parkeringsplass for båter, da det gir varige terrenginngrep i strandsonen. Det vil også skape presedens for lignende tiltak i strandsonen lang vann og vassdrag. Så gjenstår det å se hva politikerne mener etter å ha sett området og drøftet saken.

Foto: Ingrid S. Hultgreen