Hemne

— Sko er noe av det viktigste du har på deg. Feil sko kan føre til smerter i beina, vonde knær og ryggplager, sier daglig leder Marit Stølan ved Hemne Helseartikler på Kyrksæterøra.

Hun er hovedeier sammen med sin mor Synnøve Melø. Disse to er også de ansatte.

Butikken fylte nylig ett år, og dekker med sin virksomhet et behov i Hemne.

Moteriktig helse

Selv har Stølan erfart at riktige sko har hatt helbredende effekt.

— Jeg gikk i land tid rundt med et vondt kne, men etter at jeg begynte å bruke helsesko, ble jeg helt frisk, uten medisiner og behandling. Jeg gir skoene æren for det, sier hun.

— Hvordan opplever du vårt forhold til sko?

— Jeg tror nok mange undervurderer viktigheten av å ha gode sko. Før jeg begynte med butikken, hadde vel jeg også en tendens til å tenke at, nei de er for dyre, jeg må kjøpe noe rimeligere. Men faktum er jo at helsesko ikke er dyrere enn «vanlige» sko. Det er heller ikke den varen du bør spare penger på.

— Hva er egentlig helsesko?

— De kjennetegnes ved at sålen er tilpasset foten og at de ikke trykker der de ikke skal trykke. Så har også leger, fysioterapeuter og fotterapeuter vært med og laget dem. Vi erfarer at folk i alle aldre kjøper helsesko. De har begynt å bli ganske moteriktige etter hvert.

Du får også kjøpt tilbehør som blant annet støtter opp og samler tærne når de begynner å «slarke» litt og peke i ulike retninger.

Nyttige «dingser»

Foruten sko, der spesielt et par typer er som bestselgere å regne, får du lkæåt både helsekost, BH-er for ulike behov, samt utstyr for inkontinens og stomi, og kateter og brystproteser.

— Vi dekker mange ulike behov, og har også eget prøve- og samtalerom for kunden, sier Marit Stølan.

Også folk med ulike bevegelseshemminger i armene får også kjøpt seg praktiske redskaper.

— Den «artigste» synes jeg er knappeknepperen, som knepper skjorteknappene for deg. Genialt. For mange blir det en brå overgang og litt overraskende å finne ut hva du ikke greier nå som du greide før når det oppstår en plage med håndlegg og fingre. Derfor finnes det utstyr som hjelper deg med helt dagligdagse ting slik at du slipper å spørre om hjelp. Det er heller ikke alt det er like lett å spørre om hjelp til, sier hun.

Ble ikke rørlegger

Et av de mest velkomne tilbudene er butikkens hjemmebesøk.

— Spesielt de som selv ikke er i stand til å komme seg hit, setter pris på at vi i stedet kommer til dem. Her har vi også et bra samarbeid med hjemmetjenesten både i Hemne og Aure kommuner. I Aure har vi for øvrig en stor andel kunder, og vi har i løpet av dette året erfart at vi dekker et behov, sier Marit Stølan.

Selv har hun gjort en stor kursendring.

— Jeg har fagbrev som rørlegger, men fant ut at det ikke var noe for meg. Min eneste jobberfaring fra det yrket, er derfor to og et halvt år som lærling. Men jeg hoppet av. Nå trives jeg helt utmerket - og har også funnet meg riktige sko!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300