Sjetteklassingene ved Løkken Verk montessoriskole har hatt et stort ansvar i vår: Å holde liv i 300 små planter som de har sådd fra frø. Tirsdag skulle resultatet selges.

Det er folksomt i klasserommet når ST ankommer. Klassen har bedt inn bygda på plantesalg, kaffe, kaker og utlodning. Gressløk, malva, peppermynte, ringblomst, kruspersille og epletrær er blant utvalget som er til salgs bakerst i klasserommet. Elevene forteller gjerne avisa om planteprosjektet sitt.

Folksomt i klasserommet til 6. trinn ved Løkken Verk montessoriskole.

- Vi har hatt det så artig med å lage dette. Vi har holdt på siden mars med å så frø i ulike bokser, og vi har podet epletrær, sier Emma Huseby.

- Hva har dere lært?

- Jeg har lært... Nå vet jeg hvordan man ikke dreper en plante, sier Jonas Tindvik.

Mye vanning

Med nesten 300 planter å ta vare på i klasserommet, har elevene fått rikelig erfaring i nettopp det som Jonas beskriver: Hva planter trenger for å holdes i live.

- Vi har vannet dem hver dag, og ekstra mye før hver helg, sier Emma.

En far i klassen, Wilhelm Henriksen, er utdannet botaniker og har bistått elevene med opplæring i såing og poding. Elevene som ST snakker med forteller at de kommer til å så frø hjemme også, for dette har gitt mersmak.

Store dimensjoner

Ved disken sitter Zuzanna Kawecka og Erik Skjeggerød, som har kontroll på salget og pengene.

Alexandra Elena Carrare, Zuzanna Kawecka og Erik Skjeggerød tar seg av salget.

- Vi skal bruke pengene til tur i 10. klasse eller leirskole neste år. Vi skal også gi 1000 kroner til barneavdelinga på St. Olavs hospital ... eller kanskje mer, hvis vi har fått inn mye penger, sier Erik.

Lærerne på trinnet, John Erling Smedplass og Kristin Sølberg, forteller at planteprosjektet antok litt større dimensjoner enn de hadde trodd. Med 300 planter i klasserommet, ble det brått mye ansvar og arbeid. Lærerikt for elevene på mange områder.

- Det er første gangen vi prøver dette i år, men det kan godt hende vi gjør det igjen, sier Sølberg.

Godt besøkt

Smedplass forteller at prosjektet er tverrfaglig. Elevene er innom både norsk, matte, biologi og de fleste fag.

Klassen samlet etter endt innsats med salg og bevertning.

- De skal nå sette opp regnskap og gjøre skriveoppgaver om prosjektet, og de skal grunngi hvilke veldedige formål de vil støtte. De har også ringt og invitert Løkken pensjonistforening og Løkken sanitetsforening hit, og de har spurt om gaver til loddsalget. Det har vært varierte oppgaver for dem, sier han.

Rundt 50–60 personer var innom klasserommet under plantesalget tirsdag, og resten av plantene har elevene tenkt å selge på stand på butikken.