Det er sommer og uteliv både dag og natt. Folk i alle aldre trekker mot sjø og vann for å nyte sommeren, gjerne med sene kvelder til langt på natt.

Men like vanlig som at vi trekker ut i det fri, så kommer klagene over bråk og «gjenglemt» søppel som fører til reneste svinestier. Dette gjentar seg år etter år med klagestorm på sosiale medier og gjerne med påfølgende kommentarer om at «ungdommene må få kose seg».

Ja, alle skal få kose seg. Ikke bare ungdommene som benytter strendene og vannkantene på nattens tid, men også småbarnsfamiliene og skolebarna som bruker stranda på dagtid med bare føtter og sandleik.

I helga skjedde det igjen på idylliske Grønlandsskjæret som ligger som en ekte og nesten uberørt perle på grensa mellom Orkdal og Skaun. I flere tiår har venneforeninga Grønlandsskjærets Venner ivaretatt området slik at det er blitt en av våre mest eksotiske badestrender i mils omkrets med kritthvit sand og svaberg ut i fjorden. Idyllen har vært forsterket av at stranda ikke er turistifisert med kiosk eller andre turistanlegg. Det stiller derimot strenge krav til dem som bruker stedet.

Det var et trist syn som møtte folk da de gikk tur i området lørdag morgen. Fredag natt hadde det vært fest på stedet, og festdeltakerne hadde ikke giddet å rydde etter seg. En stor mengde søppel lå igjen; blant annet i form av knust glass.

Dette skjer ikke bare på Grønlandsskjæret. Det gjentar seg sommer etter sommer ved flere populære badestrender som blir omgjort til festplasser og søppeldynger under ekkoet av at ungdommene ikke har noe sted å være. Faktum er at det har de, så sant de rydder etter seg, og tar like mye ansvar for miljøet og naturen som dagens barnehagebarn, som nesten daglig plukker søppel etter dem som er mye eldre enn dem.

Ja, dette ble en skjennepreken. Men kanskje må det til. For også disse ungdommene har en gang lært at de skal rydde etter seg. De har neppe glemt det; de gidder bare ikke. Og det kan vi ikke la upåaktet hen, når vi alle har et så sterkt fokus på forsøpling av naturen vår. Derfor har vi lov til å si fra hver gang vi ser noen forsømmer seg; unge som voksne.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST