Nofence er et gjerdesystem uten gjerde, som består av en solcelledrevet klave rundt dyrets hals og en app på telefonen.

Simpro på Løkken er sentrale i produksjonen av denne nyvinningen innenfor landbruket, som selskapet Nofence står bak.

Systemet fungerer slik: I en app på telefonen kan bonden tegne opp grensa som dyrene skal holde seg innenfor. Klaver settes rundt halsen på dyrene, og klavene vibrere og piper når et dyr beveger seg utenfor grensa. Hvis dyret går lenger utenfor, til tross for vibrasjon og pipelyd, gis et skånsomt støt fra klaven.

- Det mest naturlige for dyra er å returnere til Nofence-området, slik at klaven blir stille. Ved rømming eller andre uventede hendelser kobles lyd, vibrasjon og strømstøt ut og bonden får varsel på telefonen, opplyser Nofence på sine nettsider.

Enklere for bonden

Det er Simpro som installere elektronikken i klavene.

- Vi får tomme plastdeksler fra Ålesund, og det er vi som monterer innmaten i dem, forteller Jo Nordvoll, kundekontakt hos Simpro.

Inne i klavene er det tre kretskort, som Simpro monterer komponenter på og lodder – delvis med maskin og delvis for hånd. Selve monteringen i klavene foregår manuelt.

Ved å bruke Nofence, slipper bøndene å bruke tid og penger på å sette opp og vedlikeholde fysiske gjerder. Det er lett å variere beitet med å definere nye områder på kartet, og man har god kontroll på buskapen.

Dette er ett av kretskortene som skal inn i klaven.

Kjempeinteressant

Simpro kom inn som leverandør til produktet gjennom en eksisterende kunde, og Nofence er nå blitt en viktig kunde for teknologibedriften på Løkken.

- Vi begynte å levere litt volum av disse klavene i fjor, og i år skal vi levere flere tusen stykker. Dette er et kjempeinteressant produkt, som Nofence reiser verden rundt med på messer, sier Nordvoll.

Det skal ikke være mer enn et par konkurrenter på verdensbasis som levere lignende løsninger.

- Hvor mye utgjør Nofence-produktene av produksjonen til Simpro?

- Det er ikke så mange prosent ennå, men vi har stor tro på produktet. Nå jobbes det også med å få det godkjent for storfe. Foreløpig er det godkjent bare for geiter, sier Nordvoll.

Brukt i kraftgater

På én dag kan Simpro produsere 340 klaver. Og det er interessant å få være med på å bidra til at slike nye oppfinnelser kommer ut i markedet.

- Det er veldig spennende, synes Stian Høston, som jobber i produksjonen av blant annet Nofence.

Statnett har testet ut bruken av geiter med Nofence-klaver til å holde nede vegetasjonen under kraftledninger. Det vil ikke være mulig å gjerde inne kraftledningene, men ved hjelp av Nofence kan geitene beite i kraftgatene, og lett flyttes til nye områder.

Batterier i lange baner til Nofence-produksjonen hos Simpro. Foto: Ingrid S. Hultgreen