- Etter at jeg har sett bildene, er jeg rimelig sikker, sier Frode Aalbu, ved seksjon rovvilt i Statens naturoppsyn (SNO).

Men først: Per Aage Estenstad og Magnar Larsen var onsdag formidag denne uka på skogstur i Ribygda i Skaun. Ved lundingsplassen, cirka 100 meter før parkeringsplassen til Kvennsjøen, oppdaget de flere trær i en klynge som hadde tydelige merker etter et dyr.

Tror dette er spor av bjørn

- De så ganske ferske ut, kanskje et par dager gamle. Det var antydning til kvae på dem. Det ble jo observert bjørn i forrige uke i Espa på Orkanger, så det er nærliggende å tro at også dette kan være det, sa Estenstad.

Senere på onsdagskvelden hadde Estenstad snakket med andre om merkene på trærne. De mente "sporene" skyldtes at elg hadde skrapet horna mot trestammene.

Her stod bjørnen

Aalbu støtter delvis den siste teorien.

- Jeg er temmelig sikker på at det ikke er bjørn som har satt disse merkene. Bjørnen har kraftige klør og stor avstand mellom klørne. Da ville ikke hele felt av bark vært borte på treet så komplett som her, men kun avskallinger. I tillegg vil bjørnen kun gjøre bevegelser ovenfra og nedover på treet. Barken vil ikke være oppfliset (kruseduller) i overkant som her, men i nedkant, sier han.

- Men hva er dette da?

- Det er rett og slett et større hjortedyr som har beitet, det er elg eller hjort. De har brukt tennene på barken. De har altså ikke skrapet geviret mot stammen for å kvitte seg med basten (pelsen på hornene), sier Aalbu.

For ukjente ligger Kvennsjøen cirka fire og en halv kilometer fra Eggkleiva sentrum, hvis du følger bilveien. Området er et yndet tur- og bærterreng.

Nærbilde av furustammen Foto: Per Aage Estenstad