I et møte i helse, oppvekst og kulturutvalget (HOKU), foreslo Eivind Stende (Ap), på vegne av flertallsgruppa Sp, Ap og Sv, å utrede muligheten for å bygge to midlertidige brakker på Venn oppvekstsenter, i Skaun kommune. Dette for å imøtekomme det stadig økende behovet for barnehageplasser.

– Det har vært en utfordring i mange år at det er færre barnehageplasser på Venn enn det er unger der, sier Stende, til avisa Sør-Trøndelag.

Ønsker to nye avdelinger

Da HOKU behandlet saken i 2016 ble det lagt frem et forslag om å øke barnehagekapasiteten på Venn, enten ved å bygge om kjelleren, sette på et ekstra tilbygg eller leie en paviljong. Flere barn har siden kommet til, den politiske debatten har fortsatt, men uten at det er gjort noe med kapasiteten.

– Derfor mener vi at det er behov for to nye avdelinger, og vi har nå bedt rådmannen om å utrede dette, sier Stende.

Det er i dag 41 barnehageplasser på Venn, og det er altfor lite, ifølge Stende.

– Det er vanskelig å si hvor mange barn som ønsker plass fra og med høsten 2018, men det er 99 barn som teoretisk sett kan søke.

Da HOKU behandlet saken i 2016 valgte de å utsette den, ettersom det var ledig barnehagekapasitet ellers i kommunen.

Får konsekvenser

Med to nye tilbygg, som Stende foreslår, vil det redusere utearelaet ytterligere. At ett eller flere tilbygg vil medføre redusert uteareal og lekeplass for barna, var et viktig poeng også i 2016.

– Det er allerede en utfordring i dag med uteareal, som er er lite fra før. Noe av arealet brukes i dag til parkering. Kanskje kan det være en mulighet å få folk til å parkere andre steder, slik at utearealet kan utvides, sier Stende.

Med to midlertidige brakker, med til sammen plass til ytterligere tretti barn, håper Stende at kapasiteten er tilstrekkelig i denne omgang, inntil et nytt oppvekstsenter kommer på plass.

– Håper er å få tatt standpunkt til nytt oppvekstsenter i den inneværende politiske perioden (som går frem til 2019, journ.anm.). Men dette har også å gjøre med ny områdeplan i Venn. Denne planen vil si noe om hvor det settes av tomt til nytt oppvekstsenter, så dette er noe vi må komme tilbake til når områdeplanen er vedtatt.

Hastesak

I kostnadsoverslaget fra 2016 står det at alternativ 2: Tilbygg på sør for barnehage, vil koste i overkant av 4 millioner kroner. I tillegg kommer lønnskostnader. Byggetiden på ett slikt tilbygg ble den gang estimert til et halvt års tid.

Ifølge Stendes forslaget er intensjonen å få på plass de to nye avdelingene innen 1. august 2019.

Forslaget ble enstemmig vedtatt av utvalget.