Hemne

19. mai besteg Henrik Singsdal og Oddlaug Johanne «Okke» Eide de ti fjellene som Svana idrettslag har på sin Ti på topp-løype. På én dag.

— Vi la opp ei logisk rute ut fra toppenes beliggenhet, samtidig som vi valgte å ta de tyngste toppene midt i og de to letteste til slutt, forteller Henrik Singsdal.

Mellom fjellene kjørte de bil.

— Det er så lange avstander at vi måtte kjøre bil mellom dem.

— Hvordan var slagplana?

— Vi hadde på forhånd satt opp en tidsplan, som vi ved veis ende var ca. en time foran. Så var det kjempeviktig med mat og drikke, og «Okke» måtte selvsagt passe på at jeg fikk i meg nok. Og så måtte vi tenke på sko- og klesskift. Jeg hadde med meg tre par sko og skiftet klær fire ganger, forteller Singsdal.

Fra 207 til 767 moh.

Dette er de ti toppene i den rekkefølgen de ble gått, med fjellets høyde i parentes:

Slettfjellet (424)

Lifjellet (558)

Hundsvassknubben (572)

Hjortlikammen (485)

Heimsfjellet (587)

Stamnesfjellet (316)

Ramnusdknubben (379)

Storklakken (767, det høyeste)

Fevelfjellet (425)

Vågfjellet (207, det laveste)

Med unntak av Storklakken, som ligger i Aure, er alle disse toppene i Hemne.

Toppet med Ruten

For Henrik var utvilsomt Storklakken den største utfordringa.

— Det var veldig bratt – det føltes som det i enkelte partier var loddrett – det var snø, og vi måtte krabbe på alle fire da vi var bare noen få hundre meter fra toppen. Da var jeg skikkelig redd, og også sliten. Jeg tenkte, glipper taket nå, så ruller jeg ned. Da var det skikkelig bra å ha en så perfekt turkamerat som «Okke» med, sier han.

Etter å ha starta turen klokka fem om morgenen, var de tilbake halv ti på kvelden. I løpet av dagen var det lagt inn én times lunsjpause hjemme hos «Okke». Ellers spiste og drakk de i farta.

Fasiten, det vil si Endomondo-appen, viser videre at de hadde gått 41 kilometer og 3240 høydemeter. Kaloriforbruket lå på rundt 9000.

Men det stoppet ikke der. Den påfølgende mandagen var de begge på Ruten (Hemnes høyeste fjell, 1040 moh.) for å følge humorfakkelen, og Henrik avsluttet like godt med enda to turer alene til Ruten.

— Det tok bare helt av den uka, og jeg måtte få med meg Ruten for meg selv i mitt eget tempo, sier han med et smil.

Kortreist til naturen

Det er mange som går tur i fjellet og som har som mål å bestige så mange fjelltopper som mulig. I Hemne er dette altså tilrettelagt av Svana idrettslag på Hellandsjøen og Vinjeøra idrettslag, som har sine egne Ti på topp-løyper.

Men man må gjøre litt forarbeid for at det skal bli en fin og positiv opplevelse, som for denne duoens sin del.

— Vi var nok bra trent i forkant, og ingen må finne på å bestige ti fjelltopper uten noe treningsgrunnlag. Start med én, og øk på etter hvert. Og vær godt forberedt på det med mat, drikke, sko og klær. Du må også være motivert for slike turer. Husk, det er langt med masse høydemeter, sier Henrik Singsdal, som roser både Svana og Vinjeøra idrettslag for at de legger til rette for slike turer, med godt merkede løyper for at folk skal få kortreist kontakt med naturen helt gratis.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Henrik Singsdal jubler for å ha nådd toppen - og tilsynelatende litt til - på et av fjellene. Foto: Privat