Den historiske innsettelsen fant sted i Skaun kirke, og ble ledet av prost Dagfinn Thomassen og fellesrådsleder Marion Grandetrø. Den nye diakonen «debuterte» på sin nye arbeidsplass da hun ledet forbønn for vel nitti fremmøtte, i forbindelse med gudstjenesten.

– Det er fint å få stillingen og være en del av historien, men det viktigste var å komme tilbake til Skaun. Jeg har jobbet i Skaun i tre år tidligere som psykiatrisk sykepleier. Jeg har lengtet tilbake, og har håpet at det skulle dukke opp en stilling som jeg kunne søke på. Og det gjorde det, sier Goa Hugdal til avisa Sør-Trøndelag.

– Lun og lyttende

For å kunne jobbe fulltid som diakon kreves det mastergrad i diakoni. Det har Goa Hugdal, som kommer til Skaunmenighetene fra tilsvarende stilling i Byneset og Leinstrand menigheter.

– Jeg har jobbet en del med diakoni før, men mest utenlands. Jeg har kjent på at jeg kunne tenke meg å bruke enda mer av meg selv, og jobbe med eksistensielle ting som tro og liv. Det å være diakon gir en mulighet til å bruke enda mer av hele seg, på tvers av faggrupper, alder og befolkningsgrupper.

I prostens innsettingstale ble den nye diakonen beskrevet som lun og lyttende, en person med godt ord på seg, som er fylt med ånd og visdom.

– Det ble jo litt massivt når det kommer sånn, men jeg sier takk for den gode omtalen. Jeg øver meg på å være lyttende, for det kan vi bli bedre på alle sammen. Det tenker jeg at er noe som må prege en diakon, å være lyttende. Jeg er glad i en god spøk, så kanskje er det det han mener med lun.

– Og «ånd og visdom»?

– Visdommen håper jeg kommer når man har tatt noen runder med seg selv. Men jeg håper å ta med meg visdommen og ydmykheten inn i møtet med folk.

Det var prost Dagfinn Thomassen og fellesrådsleder Marion Grandetrø som stod for den historiske innsettelsen.

Livets opp- og nedturer

I talen sa prosten at en diakon får høre mye om sårbarhet, smerte, skam og sorg. Goa Hugdal er forberedt på at den nye jobben fører med seg både mørke og lyse stunder.

– Det er jo livet slik det kan være for mennesker. Kanskje er det ting man ikke vil flagge så høyt, men likevel ønsker å dele med noen. Kanskje er det greit å dele det med en diakon. Kanskje kan man finne lys og håp i en fremtid, sier hun til ST.

– Man blir veldig berørt av andre menneskers liv, og det kan være en stor utfordring. Og jeg må jo øve meg på å ikke ta for mye ansvar. Det er viktig å ta noen pustepauser underveis. Jeg har jo gått på noen smeller selv, og det er noe jeg har prøvd å ta lærdom av.

Goa Hugdal kommer fra tilsvarende stillinger på Byneset og Leinstrand, og er formelt ansatt som diakon i Skaun kommune fra og med 1. juli, med ansvar for menighetene i Buvika, Børsa og Skaun.

– Det er mange oppturer og fine stunder også. Noe av det artigste jeg har opplevd er å ha med babysang inn på sykehjem. Å se eldre møte babyer, var kjempeartig. Det å jobbe med frivillige organisasjoner, er noe jeg setter høyt.

Etterspurt diakoni

Sokneprest i Børsa og Skaun, Pål Ove Lilleberg, sier til ST at innsettelsen har vært både etterlengtet og etterspurt.

– Dette har vi jobbet med i mange år. Vi er ikke så mange ansatte på kirkesiden i Skaun, og vi er kraftig underbemannet sammenlignet med andre kirkekontor rundt oss.

Mette Goa Hugdal er den første diakonen blant menighetene i Skaun prestegjeld. Foto: André Meldal

Lilleberg viser til tall fra Statistisk sentralbyra når han sier at Skaun kommune, etter ansettelsen av ny diakon, har 0,6 årsverk per tusen innbyggere, mens Orkdal og Melhus har 0,8, og Meldal kommune har 1,2.

– Med den store befolkningsveksten så blir ikke utfordringen mindre for oss. Jeg merket det godt da jeg kom fra Orkdal, at det var mye større arbeidspress i Skaun, så det er virkelig behov for flere folk for å få gjort det vi skal til det beste for kommunen.

– Hvorfor Mette?

– Hun er ordinert diakon, og har mange års fartstid og mye erfaring, og det er godt å ha når vi nå skal tråkke opp veien videre. Det er jo et nybrottsarbeid dette, og da er det flott å få inn en person som Mette. Hun er mer enn kvalifisert.

Rosende ord

I forbindelse med den historiske innsettelsen holdt prost Thomassen en rosende tale om sin nye kollega. Det var i denne talen han beskrev den nye diakonen som lun og lyttende, en person med godt ord på seg, som er fylt med ånd og visdom.

– Det er gode egenskaper for den som skal bruke ørene mer enn munnen, for den som skal lytte og leve seg inn i menneskers liv, som skal lytte til våre livsfortellinger, sa prosten videre i sin tale.

I første omgang er den nye diakonen ansatt i halv stilling, men i talen uttrykte prosten et ønske om at stillingen blir utvidet snarlig. Skaun-menighetene, eller Skaun prestegjeld, består av soknene Buvik, Børsa og Skaun.

– Menighetsråd og fellesråd har pekt på behovene lenge, og nå har kommunen fulgt opp med bevilgning, sa Thomassen i innsettingstalen.