Seks ungdommer i Orkdal vil gjøre noe før fremmedfrykten blir enda verre. Blant annet invitere hvem som helst inn i moskeen for prat, diskusjon og sosialt samvær.

- Mange snakker om at noe må gjøres. Men det må handling til, sier Abdirizak Ali Osman (22) fra Orkanger.

22-åringen kom til Norge fra Somalia som flyktning i 2014. Han har bodd i Meldal kommune, men nå bor han på Orkanger. Han sitter i styret i Orkanger islamske senter og har tidligere vært i styre i Frivilligsentralen i Meldal. Han har klare tanker om hva som må til for å bedre integreringa i lokalsamfunnet.

- Vi må bli kjent med hverandre, på tvers av ulike kulturer og religioner. Dette mener jeg er kuren mot fremmedfrykt, sier Osman.

Låne lokale til samling

I første omgang er planen et arrangement i løpet av juni et sted på Orkanger. Håpet er å låne et lokale som er stort nok, kanskje kommunestyresalen i rådhuset. Men Orkdal kommune er ikke spurt om dette ennå.

- Her skal alle norske borgere inviteres, uansett hvor de bor, hvilken religion og kultur de tilhører. Spesielt inviterer vi politikere som er interessert i denne saken. Vi vil høre deres råd og lære av dem. Vi skal servere gratis internasjonal mat. Jeg håper flest mulig kommer. Vi skal også presentere vår visjon, sier han.

- Og det er?

- Det er rett og slett å bygge bru mellom mennesker, slik at vi får fargerike felleskap i lokalsamfunnet, sier han.

- Hva er bakgrunnen for dette initiativet?

- Vi har hatt en del uheldige episoder med ungdom i Orkdal den siste tida. Slike episoder gjenspeiler ikke flertallet, selv om det dominerer nyhetene. Det er derfor vi går ut og gjør noe med det, før det blir for sent, sier han.

Sender feil signaler

ST skrev blant annet for kort tid siden om fem ungdommer som innrømmet at de har banket og slått, men la til at de har blitt utfordret og provosert. De føler seg utstøtt, utestengt og uthengt. De har stått opp for hverandre, men føler lokalsamfunnet ser på dem som «gjeng», og ikke som kompiser.

- De har gjort en del ting som de angrer på. Innad i vårt miljø oppfordres de om å slutte. Adferden sender signaler til samfunnet som gjør det ekstra vanskelig for en hel folkegruppe å bli inkludert - og dermed integrert, forklarer Osman.

- Disse tankene kom til oss først gjennom en artig historie: En full mann kom innom moskeen vår i februar i år. Han fortalte hvilke tanker folk kan ha om oss i vår kultur. Han sa at de ulike kulturene må bli bedre kjent og være åpne mot hverandre. Han oppfordret til at vi skal gå og invitere folk til moskeen. Jeg husker veldig godt det han sa: «Folk aner ikke hva dere gjør her, de vet ikke om dere lager bomber eller hva det måtte være. Se hvor flotte og hyggelige dere er». Med en gang han dro visste jeg at vi må jobbe med denne saken. Det han sa var veldig fornuftig, legger 22-åringen til.

Gjensidig forståelse

- Opplever du en fremmedfrykt i Orkdal?

- Jeg har selv aldri opplevd diskriminering eller rasisme. Jeg vil heller ikke oppleve det i framtida, men jeg tror det er en voksende tendens. Det snakkes mye om det, men det gjøres lite for å overvinne problemet. Men nå skal vi gjøre noe med det! Vi skal vise oss fram, slik at det blir en gjensidig forståelse, aksept og respekt mellom kulturene.

- Er fremmedfrykten størst blant voksne eller barn og unge?

- De unge vokser opp sammen, deltar blant annet på felles fritidsaktiviteter. Her er det et mindre problem. Gapet er nok størst blant voksne, som mer holder seg for seg selv. Spesielt voksne som ikke kjenner innvandrere, det er disse vi vil gjerne bli kjent med, utdyper Osman.

Det store målet

- Hva er det store målet deres med det dere setter i gang nå?

- Det er at Orkdal, og etter hvert Orkland kommune, skal bli idealet på integrering. Politikere på Stortinget skal snakke om oss, og vise til at i Orkland har de lyktes, smiler 22-åringen.

- Er det noen spesielle du håper kommer på arrangementet dere planlegger i juni en gang?

- Are Hilstad, ordfører i Meldal. Jeg kjenner ham etter å ha bodd i Meldal, og han er min favorittpolitiker. I tillegg håper jeg andre lokale, profilerte politikere kommer. Og selvsagt masse folk fra ulike grupper og kulturer, svarer han og poengterer at han håper det ordner seg med et lokale i sentrumsområdet en plass.

Invitere inn i moskeen

I kjølvannet av det første «stormøtet» er planen å invitere folk i lokalmiljøet til moskeen hver søndag. Her kan folk sette seg ned med en kopp kaffe, prate og bli kjent. Rett og slett føle på at andre kulturer og religioner ikke er farlig.

- Hvis alle blir kjent med hverandre og får en forståelse for andre kulturer, vil ikke en hel gruppe få skylda dersom én person gjør noe galt, slik som tendensen er i dag. Da vil ansvaret hvile på den personen alene, understreker Osman, som virkelig har tro på at «brubygging» er tingen for å åpne samfunnet.

Abdirizak Ali Osman (22) står her i bønnerommet i moskeen på Orkanger, eller Orkanger islamske senter som det heter. Det ligger rett overfor Norpark-bygget i Orkdalsveien, like ved Orkdal lensmannskontor. Foto: Øyvind Brostrøm
I kjølvannet av det første «stormøtet» i juni en gang er planen å invitere folk i lokalmiljøet til moskeen hver søndag. Her kan folk sette seg ned med en kopp kaffe, prate og bli kjent. Foto: Øyvind Brostrøm