Nye Børsa skole sto ferdig høsten 2015. Normalt går det mellom 20 og 30 år før en ny skole må utvides. Men allerede da skolen ble bygd, visste man at befolkningsveksten i Skaun ville føre til at man måtte utvide skolen innen 15 år. Høsten 2016 så man også at elevprognosene som var lagt til grunn for dimensjoneringa av skolen avvek. Ifølge Norconsults vekstprognoser skulle det begynner 44 førsteklassinger ved skolen i 2016. Fasiten ble 48, mens skolen er kalibrert for årstrinn på 50 elever. Et halvår senere blir det klart at skolen må bygges om for 2,4 millioner kroner. Årsaken var at skolen ikke hadde nok lærerarbeidsplasser. Mens skolen var dimensjonert for 21 lærerarbeidsplasser, var behovet i fjor høst på 25, og man måtte ta undervisningsareal i bruk for å gi lærerstaben nok plass.

Nyheten om at skolen måtte bygges om, overrasket politikerne. Gunn Iversen Stokke (Sp) og Bjørn Hammer (Buviklista) uttalte at de syntes det var merkelig at det skulle være for lite plass til lærerne allerede to år etter at nyskolen sto ferdig, og at man måtte ta lærdom av dette når ny ungdomsskole skulle bygges. Skolefaglig rådgiver Hege Røttereng lunne opplyse om at det var økonomiske grunner til at man valgte å bygge nøkternt med hensyn til plass.

De 48 elevene som begynte i første klasse høsten 2016, som etter Norconsults prognoser skulle være 44, er nå blitt til 49. Én elev til, så er kapasiteten på trinnet sprengt. Noen vil kanskje hevde at den er sprengt allerede i dag, da elevene nå er nødt til å henge fra seg sekken på gangen for å gi god nok plass mellom pultrekkene. Videre henges det nå opp lister på gangen, som opplyser elevene om hva de må ha med fra sekken inn i timen.

Skaun er blant de kommunene i landsdelen som vokser raskest. Med så lite å gå på som ved Børsa skole i dag, er man sårbar om vekstprognosene skulle slå feil, noe de allerede har gjort på enkelte årstrinn. Riktig nok er skolen kalibrert for 350 elever, mens elevtallet i dag ligger på rundt 250. Men dette hjelper ikke stort da skolen ikke rommer mer enn 50 elever per trinn. Man kan ikke løse problemet med å flytte en tredjeklassing inn i fjerde klasse hvor det kanskje er ledig kapasitet.

Ja, det ville blitt dyrere å ta høyde for større årstrinn da skolen ble bygd, men det kan bli enda dyrere på sikt å ikke gjøre det. Og dette er det lurt å ha i bakhodet når Skaun ungdomsskole nå bygges, og senere ny skole på Venn skal på plass.

Foto: Silje Asbjørnsen