Etter å ha fått seks båter knust av vær og vind, ville hytteforeninga bygge en sikrere lagringsløsning for båtene. Det må de svi for nå.

Formannskapet i Agdenes har vedtatt å gi 25 000 kroner i bot for byggeprosjektet i Jordbærlia hyttefelt, som ble startet opp uten å være omsøkt.

- Til sammen seks båter er blitt ødelagt i det området hvor vi har lov til å lagre båtene. Det er bare berg der, og det er veldig værhardt. Båtene er blitt knust og måtte kondemneres. Vi avklarte derfor med grunneieren at vi kunne bygge platter for å lagre båtene på, men burde selvfølgelig ha søkt kommunen. Det var en tabbe av oss at vi ikke gjorde det, sier Geir Arne Sæther, representant for hytteeierne i Jordbærlia hytteforening ved Utnesvatnet.

- Kraftig bøtelegging

Det er 20 hyttetomter i feltet, og ønsket er at det skal være mulig å ha båter for dem som ønsker det. Men forsøket på å legge til rette med tre plattinger til å oppbevare båter på, ser altså ut til å strande.

- Vi trodde det holdt å avklare med grunneieren at det var greit, men skjønner nå at det ble opplevd som at vi tok oss til rette. Det var bare ørderskog der hvor vi har bygd, og nå er jo området åpnet ned mot vannet slik at det går an å bade der. Men vi har sagt at vi er villige til å rive, sier Sæther.

Han omtaler kommunes bøtelegging som «ganske kraftig», og forteller at hytteforeninga skal i et møte med kommunen 22. juni.

I tillegg til at det ilegges et overtredelsesgebyr på 35 000 kroner, for brudd på reguleringsplanens bestemmelser, står det i vedtaket fra formannskapet: «Dersom søknad om reguleringsendring ikke er mottatt innen 1. oktober 2018, vil Agdenes kommune kreve at den ulovlige oppførte landingsplassen rives umiddelbart og at terrenget tilbakeføres til sin opprinnelige tilstand.»

Innstilt på riving

- Kommer dere til å søke om reguleringsendring, Sæther?

- Vi må se hva som kommer ut av møtet med kommunen. Vi har jo sendt en søknad allerede, og vi regner ikke med at saken stiller seg annerledes om vi søker på nytt. Vi er innstilt på å rive, for å bli ferdige med denne saken, sier han.

I august 2017 mottok kommunen søknad om mindre reguleringsendring fra hytteforeninga. De viste til båter som var blitt knust, og ønsket å etablere platter til å stroppe båtene fast i. Kommunen oppdaget da at det allerede var startet et arbeid med bygging av den første platten.

Hytteforeninga har søkt om å bygge to plattinger på seks ganger ti meter, og én på seks ganger tjue meter. Plattingene ønskes etablert innenfor et område regulert til badeplass nede ved vannet. Formannskapet var på befaring i hyttefeltet før de vedtok bota og kravene om søknad om reguleringsendring.

Lagringsproblem

Hytteforeninga argumenterer i sin søknad med at arealet som er regulert til naustområde er svært værutsatt og lite egnet for båtopplag.

- Vi har 20 hyttetomter i feltet, men det er ikke plass til 20 båter. Vi får et problem med å få lagret dem. Grunneieren er velvillig, men det hjelper ikke oss nå. Slik vi ser det, er det ingen som blir skadelidende av byggeprosjektet. Det åpner bare opp mot vatnet der det tidligere var ørderskog og søppel som var dumpet fra gammelt av, sier Sæther.