Vi kjenner på tilhørigheten til bygda og kommunen. Det er positivt! Det trenger vi ikke legge bort. Men vi kan ikke være likegyldige til ny kommune – en kommune trenger engasjerte innbyggere som deltar i utformingen av kommunen og som vet hva egen bygd trenger for at folk skal trives og fortsatt ønske å bo der.

Kommunalt planarbeid er ikke alltid det som gir folk gåsehud og som får håret til å reise seg i vilt engasjement. Med mindre konfliktnivået er høyt og tydelig. Likevel – det er kanskje noe av det viktigste kommunen gjør og det innbyggerne absolutt bør inkluderes i. Fellesnemda skal i gang med arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel. Hvordan vil man legge opp arbeidet slik at innbyggerne får anledning til å delta?

Orkland KrF arrangerte åpent møte om demokrati i ny storkommune 4/6. Fylkesmannen, Indre Fosen, Steinkjer og en repr. fra ungdomsrådet i Meldal innledet om temaet. Fra Indre Fosen og Steinkjer fikk vi høre spennende eksempler på innbyggermedvirkning. Både bruk av sosiale medier, folkemøter og ulike informasjonskanaler. Steinkjer jobber ut fra en metode som innebærer at kommunens fagfolk møter innbyggere på deres arena. De møtes som likeverdige partnere. Kommunen bidrar med faglig råd for hvordan innbyggernes ønsker kan realiseres. Sammen utarbeides det planer for hvordan mål kan nås.

Det var utrolig spennende å høre og mye som jeg tror en ny kommune med hell kan gjøre nytte av. Spesielt viktig er det å lytte til ungdom som må inkluderes med sine perspektiv i utformingen av den framtida de etter hvert skal ta over.

En sentral trend i landet og for så vidt i hele Europa er sentralisering – de store byene vokser og de vokser fort. Trondheim vokser med ca 3 000 innbyggere pr år. Det er krevende for både arealplanlegging og infrastruktur som veier og kollektivtrafikk.

Handelsstanden på Orkanger har i stor grad oppnådd å stanse handelslekkasje til Trondheim. Det viser hva et regionalt tyngdepunkt kan bety – det demmer opp for sentralisering innen fylket. Det hindrer at «alt» trekkes inn mot byen. For at det fortsatt skal lykkes kan det kreve en form for engasjement fra alle i kommunen: anerkjennelse og bruk. At vi faktisk favoriserer vår egen by, selv om vi er veldig mobile og Trondheim er lett tilgjengelig.

Det krever også at orkdalingen ser sin rolle i den nye kommunen og ser at man har en større rolle enn før. Det krever både raushet og åpenhet. Vi vil at dere ser oss også og at dere vil være byen for oss i de andre kommunen også.

På møtet den 4/6 fikk vi også en veldig god informasjon fra Fellesnemdas leder Are Hilstad. Den nye kommune vil være sterk på verdiskaping og sysselsetting. Vi blir en ny geografi med både bergverkshistorie, industri, jordbruk, verdens beste jordbær, havbruk og et fantastisk kulturliv! Dette gir store muligheter til å få til mer sammen – hvis vi vil det!

Media spiller en vesentlig rolle i å binde kommunen sammen. Som informatør, formidler, vaktbikkje og utfordrer.

Den 1. januar 2020 er kommunen en realitet. Vi blir 19 000 innbyggere og hver for oss spiller vi en rolle for hvordan dette skal blir. Sammen utgjør vi et tyngdepunkt i det nye Trøndelag. Kvaliteten på samspillet kan avgjøre resultatet.