Hemne

Det sier Einride Snekvik, en av eierne av Falksenteret i Hemne. 1. juni ble fem ladepunkter for elbil åpnet på parkeringsplassen utenfor Jernia-butikken. Tre er for kun Tesla, to for Tesla og andre typer elbiler.

Fri tilgang

— Ladestasjonene er primært for såkalt «klattlading», der du fyller opp med strøm mens du handler. Fra Tesla var det krav om butikk, kafé eller kiosk, samt WC i tilknytning til ladestasjonene da vi søkte om å etablere dem, forteller Snekvik.

Stasjonene er på 32 og 16 Ampere, og fungerer slik at én bil lader på 32 Ampere, mens kapasiteten reduseres til 16 dersom to eller flere biler lader samtidig. Falksenteret har valgt fri tilgang for alle med åpningstid 24/7.

Ladestasjonene er ei investering på i underkant av 100 000 kroner.

Viktige hyttekunder

Tilbakemelding fra kundene utløste beslutningen om å etablere ladestasjoner.

— Ja, mange har henvendt seg til oss om dette, og det er helt sikkert mange flere som har et behov, men som ikke har sagt fra, sier Snekvik, som ble akkurat for sein til å montere dem i fjor.

— Utstyret kom i oktober i fjor, men samtidig kom også telen i jorda. Derfor valgte vi å vente med installeringa til nå. 1. juni var «åpningsdagen», forteller Snekvik.

Falksenteret har altså, i likhet med øvrige bransjer, en stor kundegruppe som heter hyttefolk.

— De er svært viktige, og uten dem hadde vi nok ikke hatt et senter av denne størrelsen. Flere ville helt sikkert ha opplevd færre ansatte hvis det ikke var for at Hemne er en hyttekommune. Mange av dem vil ha stor nytte av ladestasjoner da mange av dem ikke har strømuttak for elbil på hytta. Ikke alle har bilvei helt fram til hytta heller.

I begge retninger

Også Sodvin åpnet omtrent samtidig med Falksenteret to ladestasjoner ved Rema 1000. Og med tanke på at det er flere år siden det ble etablert ladestasjoner for elbil hos Opsal og Fjelnset på Vinjeøra, er nå både aksen E39 og Fv 680 godt oppdekt.

— Vi tenker også en totalitet i dette ved å få flest mulig handlende til Hemne. Mangel på ladestasjoner for elbil er i hvert fall ikke noe argument lenger nå for ikke å ta turen hit, sier Einride Snekvik.

Parkeringsplassene foran hvert ladepunkt er merket «Elbil».

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300