— Jeg visste ikke at jeg skulle få prisen da jeg ankom prisutdelingen. Det ble tvinnet tomler og bitt negler gjennom hele showet til resultatet ble opplest.

Skjev pris

Hermann Sabado fra Orkdal ble nominert til Heddaprisen for beste mannlige skuespiller for rollen i «Engler i Amerika». Søndag gikk han til topps og mottok den gjeve prisen.

— Det er litt uvirkelig når det går rette veien. Jeg husker ikke så mye fra jeg ble ropt opp til jeg sto på scenen og takket. Jeg tror i hvert fall jeg takket, ler Sabado, og tilføyer at det er unormalt å stå på scenen som seg selv.

Han forteller at det var veldig stort å vinne prisen, og at den nå har fått hedersplassen på det nærmeste han kom en peishylle.

— Hedda står skjevt på en avrundet vedovn, og det er jo fint at prisen er skjev når rollen også var det.

Trønderske prismottakere. Her er en stolt Sabado sammen med Ragne Grande som jobber på Trøndelag Teater. Hun mottok pris for beste hovedrolle kvinnelig skuespiller.

Ble godt kjent med karakteren

Manusforfatter Tony Kushners «Engler i Amerika» består av to deler: «Tusenårsriket nærmer seg» og «Perestrojka»

— På hverdager var forestillingen delt i to, men lørdager spilte vi hele forestillingene. Det ble over åtte timer, inklusive pauser, i 13 lørdager.

Grunnet ekstra lang prøvetid – 16 uker – og lange forestillinger, følte Sabado at han ble veldig godt kjent med rollefiguren sin, «Prior Walter»

— Man får utviklet karakteren grundigere enn vanlig over så lang tid, og det har vært veldig spennende å bli kjent med Prior Walter på den måten.

For å finpusse motorikk og uttrykk til den skjeve karakteren hadde Sabado en egen konsulent som har mastergrad i Drag.

— Jeg har gått mange timer i sko med høye hæler. På generalprøven fikk jeg utdelt platåpumps, ler han og legger ikke skjul på at han syntes det var utfordrende.

Godt samarbeid

Forestillingen har oppnådd terningkast seks ved flere anledninger.

– Det har virkelig vært fine tilbakemeldinger fra publikum. Historien rører mange.

Sabado forteller at stemningen i ensemblet var sjeldent bra, og at samholdet i forestillinga var ganske unikt.

— Det blir rart etter siste forestilling. Vi har hatt separasjonsangst den siste uka.

Sist lørdag gjennomførte de siste forestilling, og søndag var det prisutdeling. «Engler i Amerika» hadde fire nominasjoner; beste regissør, årets forestilling og to skuespillerprestasjoner – deriblant Sabado.

— Det var en fin start på sommerferien å motta Heddaprisen på søndag.

Glad og stolt mottok Hermann Sabado Heddaprisen. — Det var så uvirkelig, jeg husker ikke så mye av selve utdelingen, sier Sabado.

Ny stor rolle

Sabado håper forestillingen kan få nytt liv senere, men når sommerferien er over venter nye oppdrag.

— Det blir premiere på Hedda Gabler ved Thorshov Teater. Det blir en del av Ibsenfestivalen. Da skal jeg spille Jørgen Tesmann, ektemannen til Hedda Gabler.

Sabado har jobbet sammen med regissøren tidligere, og gleder seg veldig til å begynne i den nye jobben.