2. klasse ved Børsa skole tok imot læreren sin, Borghild Løvset (37), med blomster og kake etter at hun ble norgesmester i terrengsykling i helga.Børsværingen Borghild Løvset har i grunnen lagt opp sykkelkarrieren sin, men holder seg likevel i rimelig god form. Eller det vil si, hun vinner når hun stiller opp i sykkelritt og det gjorde hun også denne helga da det ble arrangert NM i maraton terrengsykling.

Sist onsdag bestemte hun seg for å melde seg på, og det endte med NM-gull nummer fem på denne øvelsen. Det var med andre ord ikke første gang hun blir norgesmester, men det var første gang hun har fått en så flott mottakelse etter et NM-gull.

- Jeg har ikke opplevd slik feiring etter at jeg har kommet tilbake. Det var blomster, kake, flagg og hele pakka. Det var en utrolig rørende opplevelse, forteller den seiersvante læreren.

Hadde krampe

Det var litt av en kraftanstrengelse årets maratonløype som var på nærmere syv mil og spennende ble det også. 37-åringen syklet sammen Hildegunn Gjertrud Hovdenak store deler av løpet, men hun fikk til slutt en luke og kom i mål på tiden 3,04,27 og var halvannet minutt foran Hovdenak i mål. Rittet kostet likevel krefter.

- Det er lenge siden jeg har vært såpass ferdig etter et løp. Jeg hadde krampe siste mila inn mot mål og var faktisk usikker på om jeg skulle klare å fullføre. Det var mye terreng og langt. Jeg har ikke syklet så mye terreng i år, så det var litt uvant for meg, sier Løvset.

Hobbybasis

Løvset satset flere år på sykling før hun trakk seg tilbake for noen år siden. Nå, flere år senere, har konkurrentene fortsatt ikke en sjanse til å slå til tross for at hun trener langt mindre enn tidligere.

- Jeg må ta det litt som det kommer. Da slipper jeg presset fra meg selv og andre om å prestere. Jeg trener mindre enn før, men har likevel noen tøffe økter og da klarer du å holde det ved like. Det mest utfordrende er nok restitusjonen når du har en liten unge. En dag kan jeg føle meg kjempebra, men en annen dag så har ungen vært opp mye på natta og da er jeg sliten, forteller Løvset.

Så langt denne sesongen har Løvset vunnet Orklarittet, Nibberittet og nå i helga ble hun norgesmester.

Blod på tann

Løvset innrømmer at det er artig å vinne sykkelritt og at hun får litt blod på tann når det går bra. Derfor står enda et løp på menyen i juli. Da skal hun til Italia for å prøve seg på et råtøft sykkelritt.

- Det er et klatreritt som varer i 5–6 timer og går over 3500 høydemeter. Jeg har deltatt en gang tidligere, så det ser jeg frem til. Slike løp passer meg fint for jeg er glad i bakker, sier Løvset.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Borghild Løvset ble norgesmester i terrengmaraton for femte gang i karrieren. Her fra Bikebeinerrittet som hun har vunnet to ganger tidligere. Foto: Arkiv