Hemne

Lerøy Midt AS har i dag et av sine fem anlegg for smoltproduksjon i Belsvika i Hemne. Dette er også det største med en tillatt produksjon 1120 tonn biomasse per år. Dette tilsvarer ca. 14 millioner smolt på 80 gram.

Må endre konsesjon

Nå har Hemne kommune mottatt forslag til reguleringsplan med tanke på utvidelse. Det totale planområdet er på ca. 52 dekar, mens selve utvidelsen er på 12 dekar.

En utbygging vil gi mulighet til å øke smoltstørrelsen fra 80 til 300 gram, noe som vil øke produksjonen fra 1120 til 4000 tonn. Selskapet ser nå på muligheten for å produsere større fisk på land, noe som vil gi en kortere produksjonstid i sjø, og økt totalproduksjon.

En økning i produksjonen utløse større vannbehov. I dag er Heimsvatnet vannkilden med et uttak av 3 kubikkmeter i minuttet. Lerøy har søkt NVE om en endring i konsesjonen som vil tillate 8 kubikkmeter i minuttet, med en maksgrense på 13. Søknaden er ikke ferdigbehandlet.

Betydelig trafikk

Forventet byggetid for anlegget er 14–16 måneder. Om Lerøy får det slik de vil, må det påregnes betydelig aktivitet med økt bil- og lastebiltrafikk. Anslaget på masseuttak er 53 000 kubikkmeter og behov for 10 000 kubikkmeter tilkjørte masser. Samlet anslås det 5 6000 turer med tunge kjøretøy totalt, tilsvarende 20 turer tur/retur daglig i anleggsperioden.

Rådmannen fremmer en alternativ tilråding. Den første går på at forslaget til reguleringsplan legges ut på høring, det andre går på at hensynet til jordvern og landskapsbilde tillegges så stor vekt at planforslaget ikke legges ut på høring.

Inhabil ordfører

Derfor kan det bli en politisk tautrekking mellom næringsutvikling på den ene siden og jordvern på den andre.

— I denne saken har vi sagt A, og da må vi også si B. På vegne av partiene i posisjon (Sp, Høyre, Hemnelista, KrF og FrP. journ.anm.) kan jeg si vi går for alternativ én. Hva Ap i opposisjon gjør, kan jeg selvsagt ikke si noe sikkert om, men jeg «lukter» enstemmig vedtak i saken, sier varaordfører Bjørn Eidsvoll (FrP) til ST.

Ordfører Odd Jarle Svanem er inhabil i behandlinga, da hans sønn er driftsleder for anlegget i Belsvika.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300