Det er lite som er så uheldig, virker så negativt og skaper slik sinne og irritasjon som stengte porter, inngjerdinger, forbudsskilt og innkreving av ikke-varslede gebyrer. Det skjedde ved Skaun stadion og Skaun samfunnshus i forrige i uke da flere titalls foreldre og deres håpefulle møtte opp på ettermiddagen for å spille ukas kamp.

I årtier har det vært praksis ved Skaun stadion at parkering har skjedd på parkeringsplassen ved Skaun samfunnshus som ligger vis-à-vis fotballstadion. Dette har vært en ordning som ikke har medført noen problemer, og der også Skaun samfunnshus gjennom tidene har hatt en inntektskilde ved ulike aktiviteter på stadion. Dette er riktignok historie da den type aktiviteter er flyttet til stadion i Børsa. Like fullt er det et samkvem og samarbeid en skulle tro det ikke var nødvendig å begynne å bråke rundt.

Heldigvis reagerte leder av Skaun ballklubb resolutt og tok dirigeringa av parkeringa bokstavelig talt i egne hender denne ettermiddagen. Det stagget forhåpentligvis noe av irritasjonen og frustrasjonen blant foreldrene som ble overrasket av en tilleggsavgift da de kjørte ungene sine til kamp.

De fleste har råd til å betale 50 kroner i parkering som er helt vanlig i byer der ingen reagerer på parkeringsavgifter. På den andre siden handler dette om sedvane og innarbeidede ordninger som ikke kan endres over natta fordi noen får en idé. Skaun samfunnshus har slitt med omdømmet over lengre tid blant annet når det gjelder arrangering av ungdomsfester. De har lite å gå på når det gjelder sitt gode rykte blant folk, og bør derfor satse alt på å bygge gode relasjoner til folk både innenbygds og utenbygds. I neste omgang kan det være framtidige kunder, så sant det er etablert en god relasjon.

Denne gangen ble saken heldigvis løst ved dialog, og ballklubb og samfunnshus er forhåpentligvis kommet fram til en enighet som vil vare over tid til det beste for alle. Samtidig må det kunne forventes av en institusjon som et samfunnshus er, at de ikke iverksetter slike stunt uten å kommunisere seriøst med samarbeidspartnerne på forhånd. Alle vinner på å ha en god dialog og god kommunikasjon med dem de samarbeider med, og ikke minst ut til offentligheten. Et samfunnshus er tradisjonelt og historisk en institusjon som er bygd opp av fellesskapet, og som angår hele lokalsamfunnet. Da må de som er valgt til styre og stell, også opptre deretter; nemlig med ansvarlighet.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST