«Det finnes ikke holdepunkter for å si at det er arbeidsrelaterte konfliktforhold ved skolen eller at det forekommer mobbing».

Slik lyder konklusjonen til psykologen som fikk i oppdrag å kartlegge arbeidsmiljøet ved Hemne kulturskole etter at en ansatt sa opp jobben der han begrunnet oppsigelsen med «arbeidsrelaterte konfliktforhold» og «mobbing fra ledere fra Kulturenheten og Kulturskolen».

Samtaler med psykolog

Bare noen dager etter at oppsigelsen kom på bordet til rådmann Torger Aavaag i Hemne, ble det umiddelbart iverksatt tiltak gjennom Hemne felles bedriftshelsetjeneste. Tiltaka var at psykolog Jan Gimse Arfeldt hadde samtaler med de ansatte ved kulturenheten angående arbeidsforhold og arbeidsmiljø. Disse samtalene ble gjennomført tirsdag 12. juni med påfølgende rapport 14. juni.

- Når det foreligger alvorlige beskyldninger om mobbing, er det viktig at det blir tatt raskt tak, sier rådmann Aarvaag som bekrefter at de fleste av de ansatte stilte til samtaler, med noen unntak.

Ikke uvanlig med konflikter

Mener du som rådmann at det er tilstrekkelig å bruke kun én dag og kun én sakkyndig på en så alvorlig sak?

- Ja, vi forholder oss til de rådene vi får fra psykologen. Vi har ingen forutsetninger for å imøtegå de rådene og den metodikken han tilrår. Vi bruker det verktøyet som er til rådighet for oss, og har ingen forutsetninger for å si at det ikke er godt nok, sier Aarvaag.

Etter en så kort vurdering som ble foretatt i løpet av kun et par dager, er dere trygge på at alle fakta og eventuelle konflikter er kommet på bordet?

- Nei, det er vi ikke. Og jeg vil få sagt at det er ikke ulovlig og heller ikke unormalt med konflikter på en arbeidsplass. Det som er så alvorlig i denne saken, er påstandene om mobbing. Da ringer alle varselklokker, og den påstanden var viktig å få belyst, sier Aarvaag som ikke vil legge lokk på at det også ved kulturenheten i Hemne, som på alle andre arbeidsplasser, er konflikter i ulik grad.

- Alle arbeidsgivere opplever konflikter, og «alle» vet det er ting å jobbe med på enhet for kultur i Hemne. Vi er ikke opptatt av å hvitmale situasjonen, men samtidig er ikke dette en sak for offentligheten, mener Aarvaag som håper at de ansatte får tid og rom til å jobbe med arbeidsmiljøet i tida framover.

Ekstern bistand

Da han la fram konklusjonen til psykolog Arfeldt i et møte med de ansatte i kulturenheten, opplevde han det som et godt og greit møte preget av spørsmål og svar.

- Vi ønsker ikke å framstå som problemfrie og perfekte. Konflikter kommer og går. De jobber vi med, og vi skal fortsette å jobbe med dem, sier Aarvaag som opplevde motivasjonen blant de ansatte som meget god når det gjelder å jobbe for et bedre arbeidsmiljø ved enheten der det i fortsettelsa skal brukes ekstern bistand.

Ikke svart eller kvitt

Han påpeker at dette har vært en tøff sak for alle ansatte, som ledelsen ikke tar lett på.

- Det er viktig at vi i slike saker ikke ser bare svart eller kvitt. Det er også gråtoner og nyanser. Vi skal heller ikke ta fra folk følelsen av at de føler seg dårlig behandlet, sier Aarvaag som bekrefter at Vegar L. Nesset ikke ønsket å møte til samtaler med psykologen.

- Det hadde selvsagt vært flott om han hadde stilt opp. Samtidig har han sikkert sine grunner for ikke å gjøre det. Jeg forstår også ham, sier rådmannen som ikke ønsker å bagatellisere at Nesset har hatt dårlige opplevelser på jobb.

- Jeg vil berømme de ansatte ved enheten. Vi har mange dyktige folk som jobber hardt. Jeg ønsker også Nesset all mulig lykke til i tida framover, sier Aarvaag idet han bekrefter at arbeidsmiljø og konflikthåndtering vil være på agendaen ved enheten også til høsten.

- Saken har fått store oppslag i ST. Dette har vært en stor personlig belastning for enhetsleder kultur og rektor ved kulturskolen. De er nå frikjent for de alvorlige anklagene. Som rådmann står jeg bak dem og ønsker uttrykke full støtte og tillit til den jobben de har gjort og gjør, skriver Aarvaag i en e-post til ST.