- Jeg trodde dette var ordnet.

Det sier en representant for Svorka når ST kontakter selskapet.

Ingen ting har skjedd

Det skal nemlig ha vært i forbindelse med Svorkas legging av fiberkabel at minnesteinen i Kaares gate ble ødelagt.

Orkanger vels nettsted hadde en artikkel om saken i fjor, der Svorkas leder ble sitert på at selskapet ville ta ansvar. Underentreprenøren Brunbjørn hadde lovt at steinen skulle bli byttet.

Men fremdeles er steinen like ødelagt.

Mange tusen

Minnesteinen er én av mange tusen «snublesteiner» som er satt opp rundt omkring i hele verden, til minne om jøder som ble drept under andre verdenskrig. Det er den tyske kunstneren Gunther Demnig som står bak. Hans kaller steinene snublesteiner, og ønsker at folk skal stoppe opp og tenke over at denne grufulle delen av verdenshistorien også skjedde i vår egen nærhetet.

For ganske nøyaktig tre år siden kom Demnig til Orkanger for å sette ned en stein utenfor huset der Leopold Levin hadde sitt virke. Det er denne steinen som nå er ødelagt.

Faksimile fra STs reportasje da minnesteinen ble satt ned.

Kom ikke hjem

Den 26. oktober 1942 ble Leopold Levin hentet ut av forretningen sin i Kaares gate 20 og sendt til Trondheim. I samme bil satt Robert Savosnick, som den gang var turnuslege ved Orkdal sanitetsforenings sjukehus.

Begge ble sendt til Auschwitz. Mens Savosnick var en av få jøder som overlevde pinslene i konsentrasjonsleiren, kom Levin aldri hjem.

Da minnesteinen ble satt ned i juni 2015, var rundt 70 personer til stede for å hedre Levins minne. Blant de frammøtte var flere fra Leopold Levins familie.

Kontaktet entreprenør

Vinteren 2017 ble minnesteinen ødelagt, og mye tyder på at dette har skjedd i forbindelse med Svorkas arbeid med fiberkabel.

Svorka tok tirsdag kontakt med entreprenøren, Brunbjørn, for å undersøke hva som var årsaken til at steinen ikke var reprarert. ST har ikke mottatt noen melding om at Svorka har fått svar på denne henvendelsen.

Slik så steinen ut da den ble lagt ned utenfor Kaares gate 20 i juni 2015. Foto: Catharina Morken