Hemne

Kjørse hytteforening går sterkt imot at Vindalsvatnet og Ånavatnet utredes som primære drikkevannskilder i Hemne. Dette er de to «favorittene» som skal erstatte Eide kommunale vannverk.

Ut fra vurderinger om forsyningssikkerhet, kan Vindalsvatnet bygges ut først og eventuelt Ånavatnet på sikt. Det var en del av innholdet i saken som ble lagt fram for formannskapet tirsdag.

Rådmann og enhetsleder

Kjørse hytteforening skriver følgende i vedtaket som ble fattet under et møte mandag kveld:

«Med grunnlag i den betydning som området har som rekreasjons- og friluftsområde for folk flest, da med vekt på tilgjengelighet og kvalitet, ber vi om at det vurderes andre alternativ med mindre konsekvens. Møtet uttaler et klart nei til Vindalsvatnet og Ånavatnet som drikkevannskilde».

Protesten har 27 underskrifter, flere av dem med felles hytter.

Rådmann Torger Aarvaag var ikke klar over denne klagen i formannskapets møte tirsdag. Men han orienterte i stedet, og helt uavhengig av denne klagen, om et mulig habilitetsspørsmål til politikerne.

— Min kone har hytte ved Ånavatnet, og enhetsleder Magne Jøran Belsvik, som er kommunens saksbehandler, har hytte ved Vindalsvatnet. Jeg ønsker derfor å få avklart habiliteten før vi går videre med saken, sa Aarvaag i møtet.

Saken ble dermed utsatt.

— Kan svekke tilliten

Til ST sier Aarvaag at han har vært i kontakt med jurist hos Fylkesmannen.

— Men siden Fylkesmannen er klageinstans i saken, vil vi også innhente en juridisk uttalelse fra kommunens advokat om habiliteten. Jeg antar at det ikke tar så veldig lang tid å få svar på dette, sier han.

Habiliteten er «toveis»; både rådmann og enhetsleder vil – ved å velge Vindalsvatnet/Ånavatnet – bli han påført en ulempe. Men han unngår en slik ulempe dersom et annet alternativ til slutt blir valgt.

— Det siste er minst like ille. Slike koblinger kan svekke tilliten og gi grunnlag for å stille spørsmål. Derfor vil jeg har avklart habiliteten, sier Aarvaag.

— Hva om bare enhetsleder hadde hatt hytte ved et av vatna?

— Det ville også vært et problem, fordi da kunne hele enheten ha blitt erklært inhabil.

Liten ulempe

Å få på plass en ny drikkevannskilde er en hastesak. Men Aarvaag mener det ikke vil ha stor betydning at den ble utsatt nå, i siste møte før sommerferien.

— Det er uansett lang vei fram til vi har en ny drikkevannskilde, og med tanke på at det neppe skjer særlig mye nå i sommerferien, er det bare en liten ulempe at saken blir utsatt nå.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Vindalsvatnet - en mulig ny drikkevannskilde for Hemne. Foto: John M. Myrhaug