Det har gått mer enn tre år siden Olav Thon kom til Orkdal for å foreta den offisielle åpninga av nye Amfi, men senteret har ennå ikke fått ferdigattest fra kommunen.

Kringstad spurte

Det var Hans Kringstad fra Småbylista som stilte spørsmål om dette i forvaltningsutvalgets møte forrige onsdag.

Han fikk svar av plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune, Ingrid Voll, som kunne bekrefte at Amfi fortsatt ikke hadde fått ferdigattest. Ifølge Voll er det to forhold som er årsaken til at ferdigattesten ennå ikke er utstedt: den siste biten av gangveien opp mot Orkdalsveien, og bredden på veien i utkjøringa til rundkjøringa.

Begge disse forholdene er i strid med reguleringsplanen.

Den siste biten av gangveien er for bratt med tanke på bevegelseshemmede.

Universell utforming

Voll utdyper overfor ST:

- Når det gjelder den siste biten av gangveien opp mot Orkdalsveien, er den for bratt i forhold til reglene for universell utforming. Én måte å løse dette på, er å heve terrenget lenger ned. Det kan løses ved å heve terrenget lenger ned mot senteret, forteller Voll.

Det andre forholdet omhandler utkjøringa.

- Denne er ikke bygd i henhold til reguleringa. Utkjøringa er bygd for bred. Det skal egentlig være plass til bare én bil i bredden, men utkjøringa er bygd for to biler i bredden.

Kronglete

- Vil det ikke bli veldig kronglete med ei smalere utkjøring?

- Jo, det blir kronglete for bilene. De får ned farten, og må vente lenger. Det vi ønsker å oppnå, er å gjøre det tryggere for myke trafikanter. Her er det spesielt dem som skal krysse fotgjengerfeltet rett sør for rundkjøringa det handler om.

Det var stor ståhei på Amfi da Olav Thon åpnet senteret i 2015.

Reaksjoner

I møtet ble Voll spurt om hvilke reaksjoner Amfi kan forvente.

- Det kan bli dagmulkt dersom dette ikke blir ordet, svarte hun.

- Hva skjer nå, Voll?

- Vi må dykke ned i saken igjen og ta stilling til om vi skal fortsette dialogen eller om det er på tide å komme med pålegg. Da kan dagmulkt være et alternativ. Vi vil i alle tilfelle prøve å komme i kontakt med dem før sommerferien.

- Lite smidighet

Geir Garte, som er prosjektsjef i Amfi eiendom, skriver i en epost at de har prøvd å løse saken om universell utforming.

- Men vi føler at vi møter lite smidighet fra administrasjonen. Når det gjelder innsnevring ved rundkjøringa, er det ok for oss, og vil bli utbedret samtidig som vi ordner den andre saken. Vi vil ta kontakt med kommunen etter ferien, skriver Garte.