Trøndelag

En mann i 20-åra med tilknytning til STs nedslagsfelt, er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks måneders ubetinget fengsel for flere straffbare forhold.

Bredt spekter

De mest alvorlige omhandler vold og trusler. Ved et tilfelle i november i fjor, slo han seg vrang da han skulle innbringes til Orkdal sjukehus for å motta helsehjelp. En ambulansearbeider fikk da unngjelde med slag, spark, lugging og kloring. Ambulansearbeideren, en kollega og en sykepleier måtte til slutt knyte et laken rundt beina på mannen for å få kontroll på ham.

I desember i fjor ble han pågrepet av politiet, og uttalte da til en politibetjent at han skulle skyte mange mennesker med avsagd hagle for deretter å ta sitt eget liv. Han truet også politibetjenten med juling.

Mannen er videre dømt for å ha båret hele 17 kniver på offentlig sted - fordi han samler på kniver, ifølge egen forklaring - han har begått skadeverk og innbrudd, og forstyrret alminnelig fred og orden, og han ble ved ett tilfelle – i den nedre skalaen når det gjelder alvorlighetsgrad – tatt for å ha stjålet et Donald-blad fra en dagligvarebutikk.

Straffet flere ganger

Da hovedforhandling i saken ble holdt i slutten av mai, møtte ikke mannen opp. Retten besluttet derfor å pågripe ham. Han ble deretter framstilt for retten og avga forklaring.

Forklaringen bar i stor grad preg av at han ikke husket flere av de postene han sto tiltalt for. De han husket, erkjente han imidlertid straffskyld for. 11 vitner forklarte seg i retten.

Mannen er tidligere straffet flere ganger, senest i 2013. Retten var aldri i tvil om at ubetinget fengsel er riktig reaksjon i saken. Det anføres blant annet at mannen, som har et rusproblem, ikke er i noen form for rehabiliteringssituasjon eller framstår som motivert til å avslutte rusbruken.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300