Ved teaterscenene rundt om i landet jubles det over Heddapriser, teater-Norges viktigste prisutdeling, om dagen. Spesielt står jubelen høyt i taket ved vårt eget trønderske teater, Trøndelag Teater, som høstet to høyst fortjente priser for forestillinga Glassmenasjeriet som fikk pris for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle og for beste regi.

Like god grunn til å juble er det i Orkdal etter at orkdalsgutten Hermann Sabado fikk prisen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle i den svært så krevende rollen som Prior Walter «Engler i Amerika» ved Nationaltheatret. Sabado møter stor respekt og anerkjennelse for måten han tolker denne rollen på. Desto større er innsatsen da forestillinga varer i sju timer og derfor blir en kraftanstrengelse av de helt store i norsk teaterverden.

Hermann Sabado har helt siden han gikk ut ved Teaterhøgskolen i Oslo utmerket seg med svært gode rollefortolkninger, først ved Trøndelag Teater hvor han jobbet de første åra og senere ved scener i hovedstaden og også i store filmroller hvor han har utmerket seg.

Selv sier han det er litt uvirkelig når det går rette veien, og at han ikke husker så mye fra da han ble ropt opp og sto på scenen og takket. For dem som har fulgt orkangergutten som etter hvert er blitt voksen mann, virker det som det alltid har gått rette vegen siden han gikk ut ved Teaterhøgskolen og har gjort stadig nye suksesser.

I dette tilfellet er prestasjonen formidabel ved å stå på scenen i over sju timer de 13 kveldene forestillinga er blitt spilt i sin helhet. Det er ikke maraton for bare kroppen og beina, men like mye for hodet.

Hermann Sabado som er oppvokst i Orkdal, er blant de beste og dyktigste i sin sjanger og han nyter respekt over hele landet. Da er det lov å være stolt, ikke bare som trønder, men også som orkdaling, noe som nettopp framheves i disse dager under de årvisse Orkangerdagene som nettopp handler om å ta vare å identitet, stolthet og den gode patriotismen der vi unner andre suksess.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST