Hemne

Et enstemmig formannskap i Hemne sa tirsdag ja til å legge reguleringsplanen for Lerøy Midts anlegg i Belsvika ut på høring. Dermed er planene om en utvidelse av anlegget ett skritt nærmere.

Lerøy Midt AS har i dag fem anlegg for smoltproduksjon. Et av dem, og det største, ligger i Belsvika. Anlegget har en tillatt produksjon på ca. 14 millioner smolt på 80 gram. Utbygginga gir mulighet til å øke smoltstørrelsen fra 80 til 300 gram, noe som vil øke produksjonen til 4000 tonn. Dette skjer ved å produsere større fisk på land, som igjen betyr en kortere produksjonstid i sjø.

Kunne blitt valgt bort

En alternativ tilråding ble lagt fram til formannskapet tirsdag; 1. reguleringsplanen legges ut på høring, og 2. jordvernet tillegges så stor vekt at reguleringsplanen ikke legges ut på høring.

Det er 12 mål dyrkajord som går med til utvidelsen. Jon Stølen (Sp) støttet alternativ 1 – siden vedtaket var enstemmig – men advarte likevel mot å være for slepphendt.

— Dette handler om mange bekker små, og dersom vi avstår 15–20 dekar dyrkajord ti ganger i året, blir det fort 200 dekar. Men jeg støtter det første alternativet likevel, jeg blir vel utvist fra kommunen dersom jeg går imot dette, sa Stølen spøkefullt.

Lerøy Midt AS ville hatt en mulighet til å utvide i en annen retning enn det som var førsteønsket, men det ville bli en så vidt dyrere løsning at risikoen er stor for at de ville ha valgt en lokalitet i en annen kommune.

Stor lastebiltrafikk

Fylkesmannen kan i teorien gå imot vedtaket i formannskapet tirsdag. Men flere politikere tok til orde for at det er ytterst tvilsomt, og viste blant annet til Norsk Kyllings etablering i Orkdal, der Fylkesmannen til slutt konkluderte med at jordvernet måtte vike på et langt større areal.

Det er ventet at det tar 14–16 måneder å bygge anlegget i Belsvika. Det vil innebære betydelig lastebiltrafikk. Masseuttaket er beregnet til 53 000 kubikkmeter og et behov på 10 000 kubikkmeter tilkjørte masser. Antall turer per dag tur/retur anslås til 20 i anleggsperioden.

Ordfører Odd Jarle Svanem ble erklært inhabil i saken fordi hans sønn Tore er driftsleder ved anlegget i Belsvika.

Ordfører Odd Jarle Svanem ble erklært inhabil fordi sønnen Tore (til høyre) er driftsleder i Belsvika. Foto: John M. Myrhaug