Eierne av det ærverdige stedet Lisbetsæter i Skaun jobber med å få skilt ut bygningene og solgt dem. Forhåpentligvis kan det igjen bli servering og overnatting i hovedbygget.

- Vi jobber med å få eiendommen omregulert, slik at vi kan selge bygningene på festa tomter. Da blir det mer interessant å drive virksomhet i hovedbygget, når en ny driver kan investere i eget bygg, sier Tore Rønne, som er en av fem eiere på Lisbetsæter.

Dagens eiere er etterkommere etter medlemmer i «Yngre handelsstands forening» i Trondheim, som kjøpte stedet i 1938. De to hovedaksjonærene er søstrene Eva Holland og Anne-Cathrine Suphellen, mens tre fra Rønne-familien også er eiere: Johan Petter Rønne, Vibeke Rønne og Tore Rønne.

Har vært interesse

Det pågår et arbeid i dialog mellom Skaun kommune, fylkeskonservatoren og Lisbetsæter AS, med tanke på å få skilt ut hovedbygget og de 14 hyttene på området til separate enheter som kan selges på festa tomter.

Dette er ei av hyttene som tilhører eiendommen.

- I dag leier vi ut hyttene, men det er bedre at folk kan ta vare på og holde i hevd egen eiendom. Vi er privatpersoner som ikke har anledning til å drive med vedlikehold i den grad som kreves, sier Tore Rønne.

Planen er å selge både hovedbygget og hyttene til private eiere, men beholde tomta som festetomt. Målet er at hovedbygget igjen kan bli brukt til selskaper, overnatting og kafé i helgene.

- Vi har noen som har sagt seg interessert i å drive, men ikke noe konkret foreløpig. Det kan hende huset blir lagt ut på markedet, men først må vi få omreguleringa i orden, sier Rønne.

Overnatting vesentlig

Det er gjort oppgraderinger på kjøkken og kjølerom i hovedbygget. Nylig var eierne på befaring.

- Vi jobber med å gjøre eiendommen så attraktiv som mulig for videre drift. Vi holder bygget ved like til en viss grad nå, men vi er privatpersoner med andre jobber. Vi ønsker at stedet skal bli tilgjengelig igjen for kafédrift i helgene, selskaper og overnatting. Flaskehalsen har vært at det koster å oppgradere til brannkravene i forhold til overnatting, og overnatting er vesentlig for å få drifta til å gå rundt. Det trengs kurs og konferanser i tillegg til å selge vafler i helgene, sier han.

Han ivrer imidlertid veldig for at kulturinstitusjonen Lisbetsæter skal ivaretas og være tilgjengelig for folk.

- Når tror du det vil bli ny drift?

- Jeg tror ikke du får kjøpt deg vafler i år, men det er vanskelig å si når det blir …

Tore Rønne er en av fem eiere. Foto: Marte Mona