Kenneth Scott Morgan fra England opptrådte under Orkladagene i 1968. Siden den gang har han ikke stått på en scene. Nå er han tilbake på Orkanger for å opptre torsdag kveld, under Orkangerdagene.

Tina Turner på Orkangerdagene

Året er 1967. Kenneth Scott Morgan haiker rundt i Europa i tre måneder. Tilbake i hjemlandet England jobber han i ni måneder for å tjene nok penger til et nytt eventyr.

Det passer bra at det norske flagget vaier i bakgrunnen. Kenneth Scott Morgan har nå bodd sammen med sin norske kone i Trondheim i 44 år.

Ville til Norge

Året er 1968. 20 år gamle Morgan har lagt seg opp penger. Han investerer i en rød motorsykkel type 175 BSA Bantam, og undres et øyeblikk på hvor ferden skal gå.

— Norge!

Tanken datt ned i hodet på den unge engelskmannen. Han visste ingenting om Norge, men tenkte likevel at det var dit han skulle. På motorsykkelen pakket han telt og gitarkasse med innhold. Så la han ivei.

— Jeg visste ikke at jeg hadde ankommet landet, men da jeg så Snøhetta ante det meg at jeg var framme.

En nordmann bekreftet antakelsen. Morgan kjørte videre mot Trondheim. Der satte han opp teltet. Det var ingen umiddelbar suksess å oppholde seg i byen, og forhjulet på sykkelen pekte kjapt vestover.

Gode minner. Kenneth Scott Morgan havnet på Orkanger ved en tilfeldighet, og havnet i avisa Sør-Trøndelag etter han vant en talentkonkurranse under Orkladagene. Nå, 50 år etter, skal han opptre under Orkangerdagene.

Orkanger var helt tilfeldig

Når han nærmet seg Orkanger begynte det å regne. Mye.

– Jeg lurte på hvilken gærning som kom kjørende på motorsykkel i den regnskura, sier Erik Skogås som bivånet ankomsten.

Skogås er oppvokst på Orkanger og husker godt da Morgan ankom på sin røde motorsykkel. Regnskura hindret Morgan i å fortsette turen. Han stoppet på den første campingplassen han fant. Den var rett ved der idrettshallen på Orkanger ligger i dag. Der satte han opp teltet.

– I det jeg skulle slå opp teltet brøt sola gjennom. Jeg tok gitaren under arma og gikk langs elva mot brygga.

Der møtte han Skogås for første gang.

– Jeg traff mye trivelig folk med en gang, og de tok meg inn i varmen, sier Morgan.

Per Helge Skrødal ble han også kjent med etter kort tid, og de to spilte mye gitar sammen.

– Vi møttes mye, vi i musikkmiljøet. Det var spilling flere steder, ofte ved elva, rundt bålet, minnes Morgan.

– Jeg ble kjent med musikken til Donovan gjennom deg, sier Skrødal.

Kenneth Scott Morgan (t.v.) sammen med Per Helge Skrødal, Erik Skogås og Knut Even Wormdal.

Populær engelskmann

Både Skrødal, Skogås og Knut Even Wormdal var en del sammen med Morgan mens han oppholdt seg på Orkanger. Det ble flere turer til Kaffistova i Kaaresgata, og mange private middagsbesøk.

– Alle var så gjestfrie. De tok vare på meg. Hele bygda var som en stor familie, sier Morgan.

Alle utlendinger kjørte som regel rett gjennom bygda, så da det kom en kjekk engelskmann med motorsykkel og gitar ble han fort populær, ifølge kameratene.

– Han var en sjarmør, og jentene flokket seg rundt ham, forteller Wormdal, og tilføyer at Morgans personlighet gjorde at alle ble glad i ham og at samfunnet slo ring rundt ham.

Vant talentkonkurranse

Morgan ble på Orkanger i 15 måneder. De første månedene bodde han i teltet.

– «Du har ikke sett Norge før du har opplevd vinteren», fikk jeg beskjed om da det begynte å bli rundt ti centimeter med snø oppover teltduken, ler Morgan.

Da fikk han å flytte inn i gården til Margit Rømme. Den lå i området hvor bygningen som blant annet huser frisørsalongen Aks Saks ligger idag. Jobb hadde han fått seg Orkla trekonstruksjon og impregnering – senere kjent som OTI (omgjort til kjøpesenter).

– Jeg ble i jobben i tre måneder, sier Morgan.

De pengene levde han på hele sommeren. I tillegg til at han vant penger i en konkurranse.

– En kompis dytta meg opp på scenen under en talentkonkurranse på Orkladagene. Jeg var skitnervøs, sier Morgan og tilføyer at han spilte Donovan og vant hele konkurransen.

Premien var 100 kroner, noe som var mye penger den gang. Men pengene tok etter hvert slutt, og Morgan vendte hjem til England.

Kenneth Scott Morgan har bodd i Trondheim i 44 år.

— Kenneth er trønder!

– Men jeg var solgt. Jeg snakket bare om hvor fint det var i Norge, og ville tilbake til den fine naturen og folket, smiler han.

Morgan reiste stadig over til Norge og spilte litt rundt. Nå har han vært gift med sin norske kone, og bodd i Trondheim i 44 år. Kontakten med Skogås og Skrødal har han hatt hele tiden, mens Wormdal ikke var klar over at Morgan bodde så nært. Det var Skogås som tok kontakt med Wormdal for å høre om han ville invitere Morgan til Orkangerdagene. Wormdal er arrangør, og det var en idé han tente på umiddelbart.

– Det hele er en fantastisk historie. Jeg tenker på hvor tilfeldig livet er. Nå er Kenneth trønder! Dette er midt i blinken for Orkangerdagene. Vi ønsker hvert år å ha noen som kommer tilbake, sier Wormdal.

Han ringte Morgan.

– Det var artig. Jeg har ikke spilt på en scene siden jeg gjorde det her, på Orkanger, for nøyaktig 50 år siden. Så jeg sa ja.

Morgan vil fremføre noen egenskrevne låter i tillegg til cover-låter. Underveis vil den engelske trønderen få besøk av Odd Ustad på scenen, og de to vil snakke litt om Morgans liv.

Et spesielt gjensyn