Laksefisket i Orkla har fått en noe lunken start, som følge av en tørr og varm vår med lite nedbør. Nå håper laksefiskerne på regn.

En laksefisker ST har snakket med, sier han ikke har sett så lav vannføring ved sesongstart i Orkla før, i løpet av sine 54 år i elva. Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning, bekrefter at det har vært en unormal sesongstart i så måte.

- Vi har aldri opplevd så lite vannføring i juni før. Det har vært så lite tidligere, men da godt uti sesongen. Det har ikke vært så lite på starten før. I år starta vi sesongen med ei elv som ligna ei juli-elv. Vi har fått en lunken start, sier Krogdahl.

Håper på mer vann

- Hvordan påvirkes laksen av lav vannføring?

- Den påvirkes av at det er mindre vann å røre seg i. Vannet er også klart, slik at fisken blir mer var og forsiktig, sier Krogdahl.

- Blir laksen stående uten å gå opp i elva?

- De blir stående der den føler seg trygg, og kan bli vare for å gå lenger. Det hender at det stopper opp en del fisk som går som et tog nedenfor Vigor, men vi ser også at det går fisk over dammen hver natt. Det er aktivitet, og vi håper at det blir mer vann framover nå. Minstevannføringa er 20 kubikk, så det går ikke under dette fra Bjørsetdammen uansett. Faren er hvis det tørre været varer så lenge at dammene begynner å gå tomme, men det er jo meldt regn framover. Vi går ut fra at det bedrer seg denne uka, sier han.

Tre tonn fisk

- Hvordan har sesongen vært siden oppstarten 1. juni?

- Det fiskes, og det tas fisk over hele elva. Vi er på 463 fisker (ved lunsjtid onsdag), og det utgjør nesten tre tonn fisk. Dette er ikke så svart, sier Krogdahl.

- Hvordan har tallene vært på denne tida tidligere år?

- Det er vanskelig å sammenligne med tidligere år, siden vi har hatt en så snodig start med lite vann. Men tidligere år har vært både dårligere og mye bedre. I fjor var det et bedre år enn dette fra starten.

Fiskerne kommer tilbake

Han sier det er bra med fiskere i elva, etter en god sesong i fjor.

- Det kommer tilbake mange fiskere, og mange kommer på grunn av at det er tatt mye stor laks de siste årene. Nå får vi betalt for de restriksjonene vi har hatt, ved at vi får tilbake flergangsgytere. Det er veldig positivt, men vi skulle gjerne hatt mer vann, sier han.

- Er vannstanden kritisk for årets sesong?

- Vi er bare 20 dager inn i sesongen, så det kan snu seg fort. Det er vanskelig å si hvordan sesongen er ennå, siden vi aldri har hatt en slik start før. Men vi får rapport om godt med fisk, og i Bjørsetdammen går det storfisk i god kondisjon. Hvis det slår til med ordentlig regn nå, kan det blir bedre forhold mot helga. Fisken begynner å røre på seg når vannet blir mer grumsete og vannstanden stiger.

Rune Krogdahl håper på regn og mer vann i elva. Foto: Truls Lereggen