Etter en del år i svart, oksidert tilstand framstår informasjonstavla på Nyplassen nå fin og skinnende igjen. Tavla viser kart over smeltehytteområdet og ble laget av Johan Stavne i 1981.

Omganger med ketsjup

Mange har bemerket at tavla var svart og sårt trengte en puss. Dette har Løkken pensjonistforening og John Richard Syrstad nå tatt seg av, og fem omganger med ketsjup samt to runder med kobberpuss måtte til for å få tavla fin som ny igjen.

Til arbeidet med oppussinga av minneplata, har Fondet for nye arbeidsplasser på Løkken bevilget fem tusen kroner, noe Løkken pensjonistforening er svært takknemlige for.

Bergverkshistorie

Johan Stavne, en tusenkunstner fra Løkken, laget altså den flotte kåppårtavla. Oppdragsgiver var Meldal historielag. I kobberet er det risset inn et detaljert kart over området med henvisninger til sentrale steder rundt Grutseter Smeltehytte. Kartet ble i sin tid laget av Bjarne Sagvold, en annen Løkken-kar som var svært interessert i bergverkshistorien i distriktet. Sagvold tok for seg flere gamle kart og laget altså utgangspunktet for minnesmerket ved slagghaugene på Nyplassen.

Oversikt over sentrale steder på Nyplassen.

Historien om Nyplassen

Nyplassen ligger ei mils vei fra Løkken Verk, langs veien mellom Meldal og Hølonda. Det gamle smeltehyttestedet Nyplassen - Grutseter Smeltehytte, som var det offisielle navnet – var i drift i cirka 100 år fra 1664. På tavla står det 1664-1745, men en viss aktivitet var det nok også etter dette tidspunktet. Denne smeltehytta ble bygd og satt i drift for å ta imot malm fra Høydals-gruva. Smeltehytta på Plassen på Svorkmo fikk for liten kapasitet etter hvert, og gruveselskapet var på jakt etter et sted med mye skog (til smelteovnene) og vannkraft (til blåsebelgene som ga luft til smeltingen).

Dette stedet fant de ved Grutseterfossen i elva Trevja. Fossen ligger i de skogrike områdene mellom Meldal og Hølonda, og det sies at de enorme skogområdene her var snauhogde mens smeltehytta var i drift.

I fjor ble Kåre og Åsmund døpt under gudstjenesten på Nyplassen.

Nyplass-stevne

At kåppårtavla nå står nypusset på sin gamle plass, passer utmerket, for til helga er det stevne på Nyplassen; nemlig Meldal historielags årlige arrangement i samarbeid med Meldal menighet. Tradisjonelt er det friluftsgudstjeneste og ofte barnedåp, og etterpå spanderer Meldal historielag kaffe og kaffemat på alle frammøtte. Denne gangen kommer også ordfører Are Hilstad i anledning Meldal kommunes 180-årsfeiring. Alt dette foregår på den idylliske Sagvold-setra.

Og den nypussede kåppårtavla vil nok glede mange til helga.

Detalj fra kartet på tavla. Foto: Anne Mari Svinsaas