I flere uker har frykten for å møte på denne elgen på Orkanger vært en snakkis blant de som jevnlig går i marka i området Espa/Rødåsen/Eldevikveien/Hulluflata/Raudhåmmårn.

Fellesnevneren er at elgen, som er halvannet år og trolig nylig jaget vekk av mora, ikke er redd for folk. I stedet for å trekke seg unna, står den bare og kikker på deg når du går deg på den.

I mange tilfeller kommer den også imot deg. Og dersom du er så tøff at du prøve å skremme den ved å gå mot ham, er kampen i gang.

ST har vært i kontakt med flere som "alltid" går seg på denne elgen i det nevnte området. Mange av dem er redde og tør ikke lenger bruke marka. Her er bruddstykker av enkelte slike møter:

* Elgen reiste seg på bakføttene og slo med framføttene mot voksen mann som gikk imot ham.

* Elgen jaget mer eller mindre voksen mann inn en garasje i et boligområde.

* Jaget voksen mann slik at sistnevnte måtte gjemme seg bak et tre med elgen på andre siden av treet.

* Jogger i marka snertet hodet på elgen på stien - tydeligvis ikke redd for folk...

Knut Erik Snildal i Orkdal fallviltgruppe (tidligere viltnemnda) uttalte i begynnelsen av juni at de var avhengig av å få meldinger fra folk som opplever slike møter med elgen, dersom tiltak skal iverksettes.

Blir ikke kvitt tamme elger i boligfeltet

- Vi har ikke hørt noen ting fra noen. Ingen har ringt oss. Så da kan vi jo ikke gjøre noe heller, sier han nå.

- Men har du forståelse for at en del frykter den nærgående elgen?

- Ja, helt klart! Det er jo et stort dyr. Og det er aldri noen garanti for at ikke noe skjer. Rådet er fortsatt å gå omveier når du ser elgen, samt unngå å jage den, sier han.

Snildal understreker at det trolig bare er spørsmål om tid før den ensomme og pågående elgen kan bli gjenforent med mora, som nå begynner å få årets kalver på beina.

- Fjorårskalvene, blir ofte tatt tilbake igjen. Da kan det bli mer ro i skogen også, sier han.

Det er Orkdal utmarksråd i samråd med kommunen som legger strategien for fellinga av elg under jakta i høst. Fallviltgruppa har ifølge Snildal gitt råd om at dyr som frekventerer boligområder, bør prioriteres og tas ut. Med andre ord: Denne elgen lever farlig!

- Men i og med at den likevel kanskje skal felles, hvorfor ikke gjøre det med en gang?

- Det er som sagt utmarksrådet og kommunen som bestemmer dette. Fallviltgruppas oppgave er å ta ut skadedyr og problemdyr, sier Snildal.

Å forlate et dyr sånn i veikanten er ulovlig

Motstandere av å felle elgen argumenterer med at skogen er dyrets hjem; her må folk tilpasse seg dyrene. Og de som har bosatt seg i skogkanten må ta med i beregninga at en elg eller to kan dukke opp nær dem.

PS! Vakttelefonnummeret til Orkdal fallviltgruppe er: 468 88 877

Slik er det mange turgåere i marka som møter elgen. Han er ikke redd for folk.