Avvikene ble funnet etter et uanmeldt tilsyn ved Orkdal helsetuns kjøkken i fjor. Tilsynet kom som følge av en bekymringsmelding om uhygieniske forhold ved enkelte avdelingskjøkken.

Avvikene lukket

Det ble gitt en frist til august 2017 med å komme med en plan for lukking av avvikene. Denne fristen ble senere utsatt til januar 2018.

Orkdal kommune har tidligere i år fått godkjent planen for lukking av avvikene, og saken er dermed avsluttet for Mattilsynets vedkommende.

Men storparten av de fysiske tiltakene som må gjøres for å rette opp i det Mattilsynet har pekt på, gjenstår fortsatt. Og det trengs mer penger.

Ti kjøkken

Det er ti kjøkken ved Orkdal helsetun. Seks av disse ble undersøkt av Mattilsynet. I rapporten poengteres det imidlertid at Mattilsynet forutsetter at alle aktuelle kjøkken blir utbedret.

Gro Eli Eggen Opøyen, som er fagleder for bygg i Orkdal kommune, sier til ST at de har planen klar for å rette opp i alt som Mattilsynet har pekt på, og at kommunen har fått godkjent denne planen hos Mattilsynet.

Tre avvik

Det var hovedsakelig tre forhold Mattilsynet pekte på i sin tilsynsrapport:

  • Det har i lengre tid vært problem med maur ved enkelte avdelinger. Maur er også observert inne i kjøleskap.

  • Manglende rutiner/manglende håndheving av rutiner. Det ble blant annet observert for høy temperatur i enkelte kjøleskap.

  • Det må foretas fysiske utbedringer. Det vises blant annet til at demente beboere har kunnet gå fritt på kjøkkenet, og at den fysiske standarden på enkelte innredninger er for dårlig med tanke på å kunne holde kjøkkenet rent.

Urinering og avføring

Den fysiske utforminga av kjøkken ved demensavdelingene har vært slik at beboere fritt har kunnet gå inn på kjøkkenet. Ansatte ved helsetunet fortalte Mattilsynet at de opplevde dette som svært problematisk.

- Ansatte opplever at pasienter roter i skuffer og kjøkkenskap, og at de av og til tilgriser innredningen. Det ble gitt eksempler på urinering i kjøkkenskap og oppvaskmaskin og avføring i stekeovn, skriver Mattilsynet i rapporten.

Dette er løst midlertidig ved at de ansatte har satt opp grind inn til kjøkkenet, men ifølge ansatte er ikke dette noen løsning på permanent basis.

Hygiene

Mattilsynet peker også på at innredningene er slitt, og at enkelte soner har overflater som er vanskelig å holde rene.

Det er også eksempler på innredninger som ikke er funksjonelle, for eksempel at det ved to av de inspiserte avdelingene kun var en liten vaskekum, og at denne måtte brukes til alt - fra skylling av kopper og kar til utslagsvask og håndvask.

Armaturene tilfredsstiller heller ikke kravene til hygiene.

Liste i august

Fagleder Opøyen sier til ST at kommunen jobber med ei liste over hvilke tiltak som skal gjennomføres. I budsjettet for 2018 er det satt av ti millioner kroner til bygningsmessige tiltak ved Orkdal helsetun. Men det er mer enn helsetunets kjøkken som må utbedres, og ifølge Opøyen trengs det mer penger for å kunne rette opp alt som Mattilsynet peker på.

Det vil bli lagt fram ei liste med prioriterte tiltak i hovedutvalgets møte i august.

- Vi får ikke tatt alle kjøkkenene, og trenger ekstrabevilgninger om vi skal klare det. Det er andre bygningsmessige forhold som også må tas innenfor de ti millionene.

Må finne løsning

- Dette er vi klar over, og vi er nødt til å finne løsning på disse utfordringene. Står det i økonomi, må vi ta en runde på det, sier Oddbjørn Almli. Han er leder i oppvekst- og omsorgsutvalget i Orkdal kommune.

Utvalget har sitt neste møte i august.