I fjor bestilte kontrollutvalget i Orkdal en forvaltningsrapport om tjenestekvaliteten ved Orkdal helsetun. Rapporten, som forelå i mars i år, ble drøftet i kommunestyret onsdag.

Oppløftende lesning

For kommunestyrerepresentantene var det i all hovedsak oppløftende lesning. Noe som ble kommentert av flere politikere, deriblant Høyres Joar Syrstadeng.

- Jeg ble lettet etter å ha lest rapporten, sa Syrstadeng og viste til at man ved helsetunet hadde en kundetilfredshet som mange i det private næringsliv bare kunne drømme om.

Oddbjørn Almli, som er leder for oppvekst- og omsorgsutvalget i Orkdal kommune var glad for at rapporten viste at kommunen er på god vei når det gjelder helsetunet.

- Orkdal helsetun har tatt tak i utfordringene på en god måte, og rapporten viser at man er på riktig spor. Men fortsatt har vi utfordringer, først og fremst når det gjelder kompetanse. Vi må sette i verk tiltak for å få bedre sykepleierdekning, sier Almli til ST.

Tre hovedspørsmål

Forvaltningsrevisjonen har sett på tre hovedområder:

  • 1. Er avvik fra tidligere tilsyn lukket?

  • 2. Drives Orkdal helsetun i tråd med regelverket og målsettinger for kvalitet i eldreomsorgen?

  • 3. Er det tilstrekkelig medvirkning fra brukere og pårørende?

Målrettet jobbing

Da rapporten ble skrevet i februar i år, var helsetunet i ferd med å lukke avvikene fra ulike tilsyn.

- Kommunen, ved ledelse og ansatte ved helsetunet, har jobbet målrettet med å lukke avvik fra ulike tilsyn, skriver Revisjon Midt-Norge, som har utført forvaltningsrevisjonen.

Det ble imidlertid vist til at det er bygningsmessige utfordringer, deriblant ved avdelingskjøkkenene. Det er påpekt i en tilsynsrapport fra Mattilsynet (se egen artikkel).

Revisjon Midt-Norge slår fast at det trengs penger for å komme i mål med disse avvikene.

Ros til ledelsen

Når det gjelder punkt 2, skriver revisjonsselskapet at kommunen har hatt utfordringer i forhold til kvaliteten på tjenestene ved helsetunet:

- Det har vært utfordringer knyttet til ledelse, ressurser og kompetanse, noe som har medført at prosessene som tjenestene skal ha for å sikre kvalitet, har vært mangelfulle.

Også på dette punktet gis det ros til dagens ledelse:

- Den nåværende ledelsen har satt i gang viktige tiltak for at helsetunet som organisasjon skal bli bedre i stand til å yte de tjenestene de skal gi. Vi har inntrykk av at det er etablert en ledergruppe som er innstilt på å drive kontinuerlig forbedringsarbeid, og som nå er i ferd med å sette nødvendig kvalitetsutviklingsarbeid i system.

- Har tatt grep

Det tredje punktet omhandler brukermedvirkning, og rapporten viser til at dette er blant forholdene Orkdal helsetun har fått mest kritiske tilbakemeldinger på.

Rapporten tar opp at brukerutvalget har fungert dårlig over lengre tid, samt at det ikke er blitt gjennomført bruker- og pårørende undersøkelser på ei stund.

- Også her har kommunen tatt grep, og de siste ti - tolv månedene ser brukerutvalget ut til å ha gjennomført regelmessige møter, med referat og tilrettelegging for god, gjensidig dialog mellom ledelse og ansatte og medlemmene i brukerutvalget.

Halvparten svarte

I rapporten vises det til en brukerundersøkelse, der rundt halvparten svarte. Den lave svarprosenten gjør svarene mindre representative, men Revisjon Midt-Norge mener likevel at undersøkelsen gir et godt grunnlag for informasjon om hvordan pårørende opplever tjenestene.

Pårørende er «nokså tilfredse» med de ulike tjenestene.

- Men det kan se ut som at kommunen har et forbedringspotensial når det gjelder informasjon til pårørende.

Sykepleiermangel

Noe som har vært påpekt i tilsyn fra Fylkeslegen, er den lave sykepleierandelen ved Orkdal helsetun. I budsjettet for 2018 ble det satt av penger til å heve sykepleierlønna opp til samme nivå som det man hadde ved Orkdal sjukehus. Men et godt lønnsoppgjør for sykepleierne i staten har ført til at gapet er like stort i dag, og Orkdal kommune sliter fortsatt med å rekruttere nok sykepleiere.

Ap-representant Mette Skog, som selv sitter i brukerutvalget ved Orkdal helsetun, tok opp dette i et innlegg i kommunestyret. Hun viste til at kommunen sørget for å ha nok førskolelærere i barnehagene og nok lærere i skolen.

- Vi driver også helsetun, og vi trenger sykepleiere, sa Skog og gjorde det klart at det er mangelvare på nettopp sykepleiere. Hun røpet samtidig at dette er noe Ap-gruppa vil ta opp i forbindelse med høstens budsjettarbeid.

Mer å gå på

Torstein Larsen fra Pensjonistpartiet minnet om at man ikke er i mål når det gjelder helsetunet.

- Jeg er svært fornøyd med at ting går i riktig retning, og at man på enkelte områder har nådd målene, blant annet når det gjelder avvikshåndtering og et fungerende brukerutvalg. Men fortsatt er det et stykke igjen. Vi må ikke glemme historien. Tidligere tilsynsrapporter har pekt på til dels alvorlige forhold, og vi skal være glad for medieoppslagene. Det er de som har fått ballen til å rulle.

Synkende sykefravær

ST har flere ganger i år skrevet om den positive utviklinga når det gjelder sykefravær ved Orkdal helsetun.

Senest i slutten av mai skrev vi om at sykefraværet i første kvartal hadde kommet ned i 9,46 prosent. Dette er et resultat av et målrettet arbeid over lengre tid.