Nerøra er noe av det fineste Orkdal har å by på, og sammenlignes av og til med Røros og Bakklandet.

Helt nord på Nerøra ligger Fjordgata. Som navnet forteller, er dette gata som ligger ned mot fjorden.

Fiske, frakt og industri

Og det var nettopp nærheten til fjorden som gjorde denne gata til begivenhetenes sentrum om man går tilbake til 1700- og 1800-tallet, og det var flere grunner til det.

  • Fisket var ei livsviktig næring - og Fjordgata lå rett ved fjorden.

  • Frakt foregikk sjøveien. Denne delen av Trondheimsfjorden var nærmeste havn for et stort omland. Man kom for eksempel helt fra Røros for å ta imot/skipe ut varer i forbindelse med gruvedrifta. Det samme gjaldt selvfølgelig for gruvene på Løkken. I forbindelse med fraktevirksomheten kom folk fra fjern og nær til Orkanger, og de trengte et sted å overnatte, mat og drikke - og underholdning. Dette skapte grunnlag for halvlugubre skjenkestuer og overnattingssteder.

  • Industrialiseringa som Thams-familien førte med seg brakte en ny vitalitet til Fjordgata og denne delen av Orkanger. Sagbruket og Strandheim brug lå et steinkast fra Fjordgata.

Skjenkestue

Orkanger historie har lagt ned et stort arbeid i å nedtegne Fjordgatas historie. Helge Muhle og Willy Sæther er blant «ekspertene». De peker mot tomta nederst i Fjordgata - den som ligger nærmest det gamle elveutløpet - der Gammelosen ligger i dag:

- Der skal det ha vært ei skjenkestue helt tilbake til 1685, forteller duoen som er full av kunnskap om Orkangers første hovedgate. Ingen av dem vokste opp i selve Fjordgata, men det var i dette området de tråkket sine barnesko.

Spilte med griseblærer

Sæther og Muhle deler villig vekk av sin kunnskap om Fjordgata og Nerøra, og nevner fotballbanen som lå i «hotellhaven». I krysset Kaares gate/Fjordgata lå det som er kjent som Fernie plass - selve bykjernen i det gamle Orkanger - og her var det tidligere hotell. Fotballbanen lå på andre siden av Fjordgata.

Om man synes det er vel skarpe skiller mellom fotballklubber i kommunen i dag, var det ingen ting mot den gangen man helst skulle være fra Fjordgata for å få spille på «Nergata fotballstadion» - man kunne til nød ha adresse Richters gate eller Brugata.

- Under krigen fikk man ikke tak i skikkelig fotballer, så da spilte vi med griseblærer fra slakteren i nabolaget. Vi måtte spille med det vi hadde, minnes Helge Muhle.

- På kanten

- Der lå Lars-Marthagården, forteller de og ser mot tre hus som ligger på rekke. På 1800-tallet var dette en lang, sammenhengende gård, nesten som en bygård.

Det noe merkelige navnet skriver seg fra Martha Bendiksdatter Wilmann og hennes sønn, Lars Arntsen.

På skrå nedenfor Lars-Marthagården lå Balsnesgården (Fjordgata 6). Ifølge Orkanger historie er dette den eldste forretningsgården i Fjordgata. I dag er den revet og gjenoppbygd i ny arkitektur, men gården rommer en spennende historie. Her har det vært alt fra bakeri og fiskmatforrening til vertshus.

I 1909 tok herr og fru Finnskog over.

- De drev en virksomhet i gården som etter mages mening lå på kanten av lover. Finnskog solgte vin og øl, og Marja holdt «konsert» på gitar, men ingen av delene var akkurat etter forskriftene, skriver Orkanger historie i publikasjonen de har laget om Fjordgata.

Mye er revet

Et stykke lenger ned, vestover mot Gammelosen, ligger Fjordgata 21. Her har Viggen-slekta drevet handel siden 1898. Det ser man spor etter om man tar en titt inn i bakgården. Der har dagens eier, Paul Albert Viggen, innredet et museum som viser litt av fortidens virksomhet i gården.

Mange mener at Fjordgata er noe av det fineste Orkdal kan by på, til tross for at mange av de gamle husene er erstattet med ny og til dels pregløs arkitektur.

- Fjordgata er fortsatt ei fin gate, og det er mange som har renovert husene og uthusene sine. Man har fått til fine hus av bygninger som var litt mer «shabby» før i tida. Man hadde verken råd eller tid til det nødvendige vedlikeholdet. Samtidig er det mange hus som er forsvunnet og erstattet med nyere arkitektur, man visste kanskje ikke å ta vare på bygningene. Det var mer slik at man skulle «riv skiten». Men fortsatt er det veldig fint å rusle langs Fjordgata - det er fortsatt mye historie som sitter i veggene, sier Muhle.

Takk til Orkanger historie for informasjon og deling av bilder.