27 år i Orkdal kommune? Hvordan er det mulig? Du er da fortsatt en ung mann?

- Fordi jeg hadde en fele-elev som ville spille folkemusikk. Så da hadde jeg en mikrostilling i en alder av 16 år.

Husker du hvem det var?

- Ja, det var Ola Snuruås, sønnen til Ove.

Spiller han fortsatt fele?

- Det må du nesten spørre ham selv om. Jeg har ikke sett han gjøre det.

Du får 100 % stilling som kulturskolelærer i Skaun. Hvordan skal du få tid til å spille selv?

- Det blir åpenbart mindre tid til det. Hvis man skal dra langt av gårde for å spille, må man søke om permisjon. Men å spille i nærmiljøet, er ikke noe problem. Dessuten var dette en gylden mulighet for meg til å gripe fatt i gitaren ettersom halve stillinga er på gitar. Jeg har holdt på med gitar siden jeg var 13, men har ikke hatt anledning til å gripe ordentlig tak i det.

Du bestemte deg for å bli fiolinist da du var 16 år. Nå er du lærer. Hva skjedde på vegen?

- Jeg er profesjonell selv om jeg underviser. Alle kan ikke være omreisende og turnerende musikere. Jeg har vært mye på turné, men ikke kontinuerlig. Jeg har vel ikke det i meg. Mye må klaffe, og man må ha god psyke for å greie det.

Du har fått kunstnerstipend for to år. Hva innebærer det?

- Det innebærer at jeg må redusere stillinga mi til halv stilling, og at det blir minst ei ny plate. Ambisjonen min er å samle noen av de låtene som er spilt inn tidligere, og få de inn i en enhet og i enhetlig lyd. Videre å utvikle en undervisningsmetode som er tuftet på de verdiene jeg har selv, med utgangspunkt i det jeg har erfarte som elev og som lærer i 27 år.

Når kommer plata?

- På seinhøsten 2019 eller våren 2020, tenker jeg.

Hva skal til for at barn og unge skal utvikle seg på instrumentet sitt?

- Det viktigste er å ha et miljø der de får en sosial relasjon til det de driver med. Deretter å ha spillejobber. Dernest må de være i stand til å yte en egeninnsats. Og så må de ha foreldre som er i stand til å støtte opp og dedikere seg til et visst minimum.

Hva leser du for tida?

- Jeg begynner på en bunke med krimbøker, slik jeg pleier om sommeren. Jeg har vært igjennom de fleste. Så nå er jeg litt på leting. Tar imot gode forslag, ja.

Hva gjør du i helga?

- Da spiller jeg to ganger i samme bryllupet. Deretter på byfesten på Orkanger og hagefesten på Bårdshaug herregård med Spelemannslaget Laust & fast. På søndag blir det fri og kanskje en sykkeltur hvis regnet ikke plasker ned.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Det er forandringene i arbeidshverdagen og tildeling av stipend.