Nå har turisthyttene åpnet igjen for sesongen, og det er mange muligheter til å komme seg til fjells.

Det er fint å ha base ved Jøldalshytta for å gå på toppturer i nærheten, og både Svarthetta og Trollhetta er innen rekkevidde på dagsturer. Ønsker du å droppe overnattingen må du legge til ekstra tid, for det er 4,5 kilometer fra parkeringen på Kleva og inn til Jøldalshytta.

Svarthetta og Trollhetta er høyeste fjell i henholdsvis Rennebu og Rindal. Når Rindal i 2019 blir en del av Trøndelag, blir også Trollhetta en trøndersk kommunetopp.

Toppen på Svarthetta er nådd!

Svarthetta (1548 moh)

Rundtturen til Svarthetta beskrevet under her, og avtegnet på kartet, er omtrent 18 kilometer. Veiene og stiene går stort sett utenom merking. Utgangspunktet er fra Jøldalshytta.

Følg stien mot Gjevilvasshytta til Skrikhøa. Ta deretter over Kjølen og opp den sørligste av utløperne mot nordvest opp til topplatået. Gå nordover til varden som markerer Rennebus høyeste punkt. Her er det bra utsikt framover Nerskogen og vestover til de indre deler av Trollheimen. Tilbaketuren går nordover ryggen, østover ned i Sandtjønndalen og utfor snøfonna langs bekken fra Sandtjønna. Skrå mot nordøst ned på ruta fra Trollheimshytta, og retur til Jøldalshytta.

På tur til Trollhetta i finvær.

Trollhetta(1522 moh)

Denne turen går fram og tilbake til Østtoppen på Trollhetta. Den er på omtrent 20 kilometer, og ruta er merka.

Følg merkinga opp over Langfjellet og opp til Østtoppen. Vandringa mot Trollheimshytta fortsetter bratt over de to andre og høyere toppene i massivet. Stortoppen (Sørtoppen) er med sine 1614 moh. Rindals høyeste punkt. Nedstigning skjer samme vei. Det er flott utsikt utover dalen på tilbaketuren langs Langfjellkanten.

Trollhettas tre topper. Den høyeste, Stortoppen (Sørtoppen), er den høyeste med sine 1614 moh.

Korteste adkomst er med bil på bomvei til parkeringsplassen på Kleva (Jølhaugen). Herfra er det nesten fem kilometer langs fin setervei på sykkel eller til fots fram til hytta. Alternativ adkomst via bomveg til Heldalsætrin/Rishaugsetrene på Nerskogen. Herfra er det seks kilometer på merket sti til hytta.

Informasjonen er hentet hos Trondhjems Turistforening.