Onsdag denne uka fikk Skaun kommune besøk av prominente gjester fra det norske storting. Foran Ap-politikerne Jorodd Asphjell og Hadia Tajik fikk kommunen anledning til å skryte uhemmet av sitt største og stolteste byggeprosjekt: Nye Skaun ungdomsskole og kultursenter.

– Jeg har ikke pyntet meg for politikerne altså, men det er utlevering av vitnemål på ungdomsskolen etterpå, sier rektor ved Skaun ungdomsskole, Erlend Moen.

Erlend Moen, som er rektor på Skaun ungdomsskole, skrøt uhemmet av den nye fremtidsrettede skolen. Foto: Erik Eikebrokk

Moen er rektor for skolen som i dag har 300 elever, men som i fremtiden kan huse over 600.

– Det betyr at vi bygger en dobbelt så stor skole som det vi har i dag. Vi bygger et bygg for ungdommen til en fremtid som vi ikke kjenner. I 2019 forventer jeg å få mye besøk av andre kommuner som skal bygge skole slik som Skaun har gjort det. Dere må forte dere å avtale tid, for jeg tror det blir travelt.

«21st century skills»

Om alt går etter planen kommer den nye skolen til å åpne dørene 1. oktober 2019.

– Jeg blir yr av å være med på dette. Før jeg søkte fikk jeg høre at dette var den mest spennende skolelederjobben i Trøndelag. Vi står fremoverlent på tåballene, og vi har allerede 125 søkere til stillinger ved den nye skolen, sier Moen.

– Vi skal utvikle 21st century skills på en skole som er åpen 7/11, sier Moen.

Den nye ungdomsskolen blir ikke bare skole, den blir også meråpent bibliotek, kulturhus, frivilligsentral og idrettshall, for å nevne noe.

– Det fineste med det norske samfunnet er den offentlige fellesskolen. Vår viktigste oppgave som politikere er å sørge for nok ressurser og nok motiverte lærere. Vi må satse mer på den praktiske biten i ungdomsskolen, og gi gutter og jenter en praktisk skolesekk. Jeg gleder meg til å komme tilbake når skolen har åpnet, sier orkdalingen Asphjell, tydelig imponert.

Rådgiver i Skaun kommune, Sigve Laugsand, forklarte tematikken for møtet. Foto: Erik Eikebrokk

Svart tematikk

I arbeidet med å motvirke svart økonomi og arbeidskriminalitet i store offentlige byggeprosjekter, trakk rådgiver i Skaun kommune, Sigve Laugsand, frem den nye ungdomsskolen i Skaun.

– Skaun kommune har tatt grep for å motvirke svart økonomi, så langt dette er mulig. Dette er det første store prosjektet disse tiltakene er implementert i, men det gjelder selvfølgelig for alle andre prosjekter også, sier Laugsand i sin innledning.

– Svart arbeid ødelegger grunnvollene for det vi jobber med, sier Rolf Bjarne Aune, som er prosjektleder i Veidekke AS, som vant anbudet for byggingen av det store skolebyggeprosjektet til 356 millioner kroner.

Rolf Bjarne Aune er prosjektleder i Veidekke, som bygger den nye skolen. Foto: Erik Eikebrokk

Med Tajik og Asphjell som interesserte tilhørere på første benk gjorde Aune et poeng ut av at det ikke var hver dag han snakket stotrende foran den slags gjester, men gjenfant raskt fatningen.

– Nå er det ikke lov å ha mer enn to underleverandører under oss. Blir det flere enn det, sier vi stopp. For jo lenger ned i hierarkiet man kommer, jo større er sjansen for snusk og fanteri, sier Aune.

Prosjektlederen understreket også at de vil ha fortsatt stort fokus på tariffavtaler, økt sikkerhet i form av strengere HMS-krav, og at alle utbetalinger til ansatte skal foregå via bank, ikke kontant.

Hadia Tajik sa det var uvanlig å komme til en kommune som ikke ba om mer penger. Foto: Erik Eikebrokk

– Fyrtårn

Stortingspolitiker Hadia Tajik så også ut til å la seg imponere av kommunens utdanningsrettede fremtidsvisjoner, og tok ordet flere ganger i løpet av det times lange treffet, foran lydhøre skauninger.

– Det er veldig uvant å komme til en kommune som ikke ber om penger. Men dere greier dere selv. Det er betryggende å ha et fyrtårn som Skaun kommune.

Etter møtet hadde hun tid til en kort prat med avisa Sør-Trøndelag, før hun og Asphjell reiste videre til andre nærliggende kommuner for lignende besøk.

– Det har vært kjempefint å komme hit til Skaun, for å se hvordan kommunen jobber. Hensikten med disse besøkene er å ta pulsen på kommunene. Dette er kunnskap som vi tar med oss videre i det politiske arbeidet, sier Tajik.