Hemne/Heim

Rundt påsketider 2016 fikk banksjef Tor Espnes i Hemne Sparebank en idé. Finanstilsynet hadde da signalisert strengere krav til hva virksomheter innenfor finansbransjen kunne ta del i og engasjere seg i. Hemne Sparebank måtte starte en prosess der de trakk seg ut som medeiere i private selskaper.

— Det var da jeg fikk ideen om å stifte et utviklingsfond for gründere og nyetablerere. Jeg inviterte flere til et informasjonsmøte for rett og slett å høre hva de syntes om ideen. Alle syntes den var god, forteller Espnes.

Samarbeid med kommunen

Men fondet skulle ikke bare være en «bankting». Espnes ønsket å få med seg flere, og helt i starten sa både Hemne Kraftlag (i dag Sodvin), Hemne Gjensidige Brannkasse og Hemne kommune ja til å bli med. Hver av disse aktørene skulle skyte inn én million kroner hver i fondet.

Per Arne Kaarstad, daværende konsernleder i Hemne Kraftlag, ble administratoren som gjorde grunnarbeidet. Etter hvert ble det avdekt at det var juridiske betenkeligheter som forhindret Hemne kommune, som en offentlig instans, å delta i Hemne Aktivum. I stedet etablerte kommunen sitt eget innovasjonsfond som skal samarbeide tett med Hemne Aktivum.

Tirsdag kveld vedtok kommunestyret å bevilge én million kroner – samme beløp som hver av de tre i Hemne Aktivum – til et slikt innovasjonsfond.

Et samarbeid mellom Hemne Aktivum og Hemne kommune vil ved tildeling av midler fra fondet naturlig fordele seg på 3/4 + 1/4.

Inn på eiersiden

Det formelle stiftelsesmøtet i Hemne Aktivum er nært forestående, og trioen Tor Espnes fra Hemne Sparebank, Per Arne Kaarstad fra Sodvin og David Monkan fra Hemne Gjensidige Brannkasse gleder seg allerede til første utdeling.

— Gründere og nyetablere vil etter at Hemne Aktivum formelt er stiftet, kunne søke om midler fra fondet. I tillegg til å kunne få tildelt økonomiske midler, har vi tre som deltar i dag også mulighet til å stille med mentor og kompetanse. I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å gå inn på eiersiden for en tidsbegrenset periode, forteller trioen som møtte ST denne uka.

Sponsormidler som før

Vedtektene er, siden stiftelsesmøtet ennå ikke er holdt, ikke formelt vedtatt. Men de er likevel stort sett på plass på papiret.

— Hvorfor gjør dere dette?

— Fordi vi har et samfunnsansvar og fordi vi brenner for nyetableringer. Vi er eid av kundene og har et ansvar for å gi noe tilbake. Derfor ønsker vi å bistå nyetablerere med både midler og kompetanse.

De forsikrer at etableringen ikke vil gå på bekostning av tildeling av sponsor- og gavemidler.

Vil ha med flere

Timinga er også god med tanke på at en kommunereform er bare halvannet år unna.

— Derfor ønsker vi at de som søker om midler fra fondet er innenfor grensen til det som blir nye Heim kommune. Det vil være naturlig, sier Tor Espnes.

Nå er målet å få med enda flere i Hemne Aktivum.

— Vi ønsker at så mange aktører som mulig i næringslivet deltar, men det er ikke noe krav at de må skyte inn samme beløp som oss, sier Per Arne Kaarstad.

— Vet hemnværingene hva Hemne Aktivum er?

— Vi har helt sikkert en del å gå på når det gjelder markedsføring av selskapet, men vi skal bli mer kjent etter hvert nå!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300