I fint sommervær inviterte Meldal historielag til midtsommerstevne og gudstjeneste på Grutseter gamle kirkegård. Presten gjorde tilhørerne bedre kjent med døperen Johannes. Og jammen fikk historielaget et nytt æresmedlem, også!

Æresmedlemskap

Tidligere leder i Meldal historielag, Erik Steigen, dagens stevneleder, fikk seg nemlig en solid overraskelse da ordfører Are Hilstad kunngjorde at han ble tildelt æresmedlemskap i Meldal historielag. Sammen med nåværende leder Joar Lyngen delte ordføreren ut blomster og diplom til det nye æresmedlemmet. – Jeg kan bare si mange takk. Dette kom totalt overraskende på meg. Dette inspirerer til videre arbeid for historielaget, sa en nokså «satt ut» Erik Steigen.

Meldal historielags nyeste æresmedlem, Erik Steigen, flankert av leder Joar Lyngen og ordfører Are Hilstad.

St. Johannes = St. Hans

Gudstjenesten ble ledet av klokker Heidi Snuruås, prest Jonas Jensen Dahlberg og organist Magnus Asklund (for anledningen på keyboard). Lydansvarlig var Gunnar Wiger.

Presten tok fatt i vår midtsommertradisjon, St. Hans-feiringen: - I ukene rundt midtsommer er det mange unge som oppsøker kirkene våre. De kommer for å gifte seg i den aller lyseste, letteste tida av året. De ønsker å dele fellesskap, glede og kjærlighet.

- Døperen Johannes er opprinnelsen til vår kirkes feiring av midtsommer. Johannes er blitt til Hans her i Norden. Johannes døperen var en viktig profet som spådde at Jesus skulle komme, og denne profeten er en del av kirken både i årets lyseste tid og i den mørke tiden før jul, når han vitner om lyset som skal komme, sa Jonas Dahlberg i sin preken.

Ingen kirkeklokker denne dagen, men preken og salmesang blandet med lyden av klukkende elv, av brekende sauer og trillende fuglesang – et vakkert akkompagnement.

Klokker Heidi Snuruås ønsker velkommen til gudstjeneste.

- Historielaget har stor betydning

Ordfører Are Hilstad markerte Meldal kommunes 180-årsjubileum som egen kommune med å løfte frams historielaget betydning i bevaringen av bygdas historie. – Når vi nå går inn i ei ny tid med ny tilhørighet, er det enda viktigere å ha en organisasjon som er dedikert i arbeidet med å bevare og formidle vår egen historie, sa Are Hilstad. Han nevnte også Ole O, Rikstad, Meldals første ordfører, som hadde sterk tilknytning til Nyplassen og som laget tegninger av Grutseter kapell for at det eventuelt skulle kunne bygges opp igjen da det ble fjernet.

Stemne på Sagvoldtunet på Nyplassen med kaffe, taler og trivelig prat.

Et godt valg

Tildelingen av æresmedlemskapet til Erik Steigen ble begrunnet på denne måten: - Erik har hatt verv i laget i nesten 30 år. Han har sittet i styret i 22 år, i 16 av dem som leder. Han sitter fremdeles i redaksjonskomiteen for årboka, slik har han gjort i 14 år. Han er engasjert og godt orientert. Jeg har ingenting med tildelingen av æresmedlemskap i historielaget, men jeg tillater meg å si at jeg synes styret gjør gode valg, smilte Are Hilstad da leder Joar Lyngen overrakte diplom til det nye æresmedlemmet.

Så ble det kirkekaffe og hyggelig prat på tunet på Sagvold-setra.