— Vi lager ny kulturstrategi, og da er det naturlig at Rindal inkluderes nå som de snart blir trøndere, sier Ellen Haugen Bergsrønning.

Hun er medlem i hovedutvalget for kultur i Trøndelag fylkeskommune, og bosatt på Bjørnli i Meldal.

— Det er artig at naboene blir trøndere. Det blir en spennende overgang, sier hun.

Samlinga fra Landsem skifabrikk er museets stolthet. Arnfinn Eriksen (Rindal Ap) har selv jobbet i mange år ved fabrikken, og det er tydelig at rindalingene er stolte over kommunens skihistorie. F.v Jon Olav Furuhaug, Anne Skjølsvold, Arnfinn Eriksen og Ellen Haugen Bergsrønning.

Rindal på tilbudssiden

Arnfinn Eriksen og Jon Olav Furuhaug er representanter for Rindal Arbeiderparti, og sist tirsdag inviterte de Ellen Haugen Bergsrønning til Rindal.

— Dette for å vise litt av det Rindal har å tilby våre nye partifeller. Vi har planlagt besøk på Skimuseet, hos Inga Dalsegg og til iTrollheimen, forteller Eriksen.

Haugen Bergsrønning kjenner litt til kultur- og idrettsmiljøet som finnes i Rindal fra før.

— Jeg er glad for å bli invitert. Selv om jeg vet om en del om det kulturelle Rindal har å by på, så har jeg for eksempel aldri vært inne i Skimuseet , smiler hun.

Under omvisningen kunne Eriksen fortelle både hvordan skiene ble laget og hvordan nummereringen foregikk. — De slo med hammer på metallet for å få trykt tallet i skiene, sier Eriksen.

Skal bli hørt

Haugen Bergsrønning understreker viktigheten av at rindalingene blir hørt fra første stund og får muligheten til å påvirke kommende avgjørelser innen blant annet kultur. Og Rindal har mye å by på, ifølge Eriksen og Furuhaug, både når det gjelder kulturbygg, arrangement og faste tilbud. Dagen starter ved Rindal Skimuseum.

— Vi har det eneste treskimuseet i hele landet med ski fra et 30-talls fabrikker, sier Eriksen og etterlater ikke tvil om stolthet.

Han jobbet selv i mange år ved Landsem skifabrikk i Rindal - frem til fabrikken ble kjøpt opp av Madshus i 1997. Museet fikk først i juni både vinnerski og mye av utstyret fra Landsems skifabrikk til odel og eie.

Drar nytte av Rindal

Anne Skjølsvold ved Rindal Skimuseum informerte om historie, innhold og aktiviteter ved museet. For Skimuseet er ikke bare til utstilling. Det sørger blant annet Venneforeninga til museet for. I samarbeid med skole og barnehage har de aktiviteter for barna på museet flere ganger i året. Det er også flere lag, organisasjoner og private som leier lokalet i kafeen, det er mange kulturelle innslag i løpet av sommeren, og søndag 24. juni blir det aktivitetsdag med marked, utstillinger og gamle leker.

— Det høres ut som dere får det til å bli en møteplass og viktig del av lokalsamfunnet, sier Haugen Bergsrønning.

— Det er viktig at det kommer folk hit, at museet blir brukt, sier Skjølsvold og tilføyer at de har gode besøkstall.

Anne Skjølsvold (t.v) fortalte litt om Skimuseets historie og innhold. Ellen Haugen Bergsrønning, som visste om museet men aldri har vært inne i det, lot seg imponere.

Haugen Bergsrønning er åpen for, og oppfordrer til, innspill fra kulturlivet i Rindal. Hun ser også for seg at kommunene i dagens Trøndelag kan dra nytte av Rindals kulturliv, både av arrangement og bygg.

— Blant annet er Skimuseets spesielle byggteknikk veldig interessant, sier hun og tilføyer at hun er imponert over det kulturelle engasjementet i lokalsamfunnet.

Eriksen er fornøyd med måten Rindal arbeiderparti er tatt inn i varmen etter det ble bestemt at Rindal blir en del av Trøndelag.

— Inntrykket så langt er bare positivt. Det er som en stor familie, og vi har blitt veldig godt mottatt, sier han.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

48001020