Jeg skjønner at konflikt selger aviser, slik Avisa Sør-Trøndelag prøver på 25. juni, men en så ufullstendig gjengivelse av kritikken jeg reiste om ansettelsen i Halsa og følgene den har fått for ansettelsene i Heim, kan ikke stå uimotsagt.

I korthet går saken ut på at Halsa kommune har ansatt assisterende rådmann i Hemne i 20% stilling som skolefaglig ansvarlig, uten utlysning. Ansettelsen er ulovlig, kommunen har løyet om fakta, nektet innsyn og fremstilt saken uriktig overfor KS Advokatene. Konsekvensene er at rådmann i Halsa og assisterende rådmann i Hemne har unngått å måtte kjempe om stillingene de fikk som assisterende rådmann og kommunalsjef oppvekst i Heim.

Det er dette jeg kaller «kameraderi og posisjonering». Derfor er det feil når Avisa Sør-Trøndelag velger å fremstille dette som at jeg kritiserer prosjektlederen: Det er fellesnemnda som har ansatt kommunalsjefene. Det som har skjedd i Heim er en følgefeil av det som har skjedd i Halsa.

Jeg forsøkte å forklare dette for Avisa Sør-Trøndelag i 50 minutter fredag, og vi utvekslet meldinger og eposter. Men journalisten hørte ikke på det øret, og var ikke interessert i den ulovlige ansettelsen i Halsa eller konsekvensene det har fått for ansettelsene i Heim. «Jeg dekker Orkland», var unnskyldningen. At blant annet Molde har valgt å ha intern utlysning for sine 7 kommunalsjefstillinger som følge av kommunesammenslåingen, er heller ikke tatt med i svaret mitt i artikkelen.

Avisas øvrige dekningen av denne saken har også vært svært ensidig. Jeg sendte den opprinnelige interpellasjonen min til avisa, som ikke publiserte den, de valgte i stedet å intervjue ordførerne og rådmannen om saken. De publiserte også Heim Arbeiderpartis ansvarsfraskrivelse, men ikke tilsvaret mitt.

Men la meg likevel svare på Avisa Sør-Trøndelags vinkling av saken. KS Advokatene skriver: «Vi anbefaler ikke intern utlysning i en kommunesammenslåingsprosess...» Heldigvis står det «anbefaler», for dette strider med Heims egen «Prosedyre for endring og omstilling for sammenslåing». Der står det følgende: «Innplassering gjøres etter en ordinær tilsettingsprosess basert på avtaleverkets bestemmelser. En eller annen form for intern utlysing / kunngjøring vil danne grunnlaget da de fleste stillinger skal besettes internt.»

Heim har brutt sitt eget regelverk i de ansettelsene som er gjort.

Det er skuffende når den fjerde statsmakt ikke tar ansvaret som samfunnets vaktbikkje, men i stedet legitimerer en uryddig prosess ved å velge å bare belyse deler av den.