Orkdal

Orkanger Havn, som er underlagt Trondheim Havn IKS, er tildelt vel 16,3 millioner kroner i støtte fra Enova. Pengene skal benyttes til å utvikle landstrøm, slik at skip ved kai kan motta strøm fra land.

Over 50 millioner kroner er tildelt i alt 11 nye landstrømprosjekt i havner fra Arendal i sør til Tromsø i nord. Det var 13 søkere.

I en pressemelding utsendt torsdag uttaler utviklingsdirektør Øyvind Leistad i Enova:

«Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, og for skipsfarten er landstrøm en viktig del av denne omstillingen».

2-4 MW

De 16,3 millionene som er tildelt Orkanger Havn, er 75 prosent av finansieringsbehovet på ca. 21,8 millioner kroner, og dermed maks uttelling fra Enova. Utbetalingene gjelder for landstrøm på Kai 4, der Deep Energy legger til, og Kai 2, den såkalte krankaia.

— Det er vi selvsagt godt tilfreds med denne støtte. Vi kommer best ut av alle havner i hele landet som er tildelt midler, sier havnedirektør Knut Thomas Kusslid i Trondheim Havn.

— For oss er dette også en viktig miljøsak, som vil redusere både motorstøy og utslipp. Vi vil nå få mulighet til å rigge strøm for to av de største spolefartøyene samtidig, enten de ligger til kai eller ute på sjøen, med en effekt på 2–4 MW, samt at vi også vil få uttak fra mindre båter, sier teknisk sjef Geir Ove Sumstad i Trondheim Havn.

Grønne skiftet

En av flere jobber er nå å få restfinansieringa på plass.

— Vi starter den jobben nå for å finne løsninger på dette, sier Knut Thomas Kusslid, som tar sikte på å være ferdig til spolesesongen 2019 starter.

— Målet er å bli helt ferdig i løpet av første kvartal neste år, sier han.

Kusslid er også opptatt av den grønne profilen til havna.

— Dette bidraget er til stor hjelp for oss i det grønne skiftet, noe som er veldig viktig for oss. Jeg vil også uttrykke tilfredshet med det samarbeidet vi har med Enova og rederiene, sier Kusslid.

Kutter klimagasser

Enova holder til i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et kostnadspåslag på strømregningen.

En omstilling til lavutslippssamfunnet, krever kutt i utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at det utvikles nye energi- og klimateknologier, og at de gode løsningene tas i bruk i markedet.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300