Sammen er vi gode. Sammen er vi sterke. Ingen tid på året er vi nordmenn så gode sammen som om sommeren. Da blomstrer frivilligheten og dugnadsviljen mer enn noen gang. Det er også åpenbart i vår region der både små og store lokalsamfunn viser fram sine fortrinn, hva de er gode på og hvorfor det er så godt å bo i nettopp denne delen av Norge.

Det er mange grunner til at det er godt å leve i Distrikts-Norge hvor vi ved å dyrke samhold, også blir sterke. Det blir som visa om «Gubben og Gamla som lå og dro og ikkje fekk opp rota», men hadde de hatt flere med seg, så hadde de fått opp rota. Og det gjorde de også til slutt. Det er egentlig ei vise om hvordan dugnad og samarbeid gjør oss sterke og uovervinnelige.

Ved inngangen til juli måned har flere av bygdene våre vist muskler og gode evner når det gjelder å gjennomføre store prosjekt det står respekt av. I Meldal arrangerte de et kretsturnstevne de høstet mange lovord for, blant annet på grunn av solid planlegging og perfekt gjennomføring der de blant annet hadde fokus på å fronte egne verdier som dette med å bo på landsbygda. Et turnstevne i Meldal bør ikke være en kopi av et turnstevne i Trondheim.

Vi har nylig avsluttet ei drøy uke med festivaldager på Orkanger hvor de gjennom snart 20 år har vært verdensmestre i å fortelle Orkanger-historie fra ulike ståsted. Å gjennomføre et slikt dugnadsprosjekt i en småby som Orkanger, er imponerende med hensyn til all tilflyttingen som har skjedd gjennom flere tiår. Her er det noen som drar tunge lass, men som også har lyktes med å få lag og organisasjoner med på laget. Spesielt med Orkangerdagene er at de ikke topper arrangementet med landskjente artister, men velger å stole på egen suverenitet som finnes i egne rekker. Best av alt er at publikum ser ut til å like denne spesielle formen å møtes på, til et møte og en prat nye og gamle sambygdinger.

Nå står Kristindagene i Skaun, Kulturvøkku i Rindal og Kibnebfestivalen i Agdenes for døra. Også disse dagene viser særpreg og egenart. Men mest av alt så viser de at å jobbe på lag, gjør alle til vinnere.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST